ΚΟΣΜΟΣ

Προσεχώς έκλειψη γιγαντιαίου αστεροειδούς – Πότε θα γίνει ορατό το σπάνιο θέαμα στην Ελλάδα

Προσεχώς έκλειψη γιγαντιαίου αστεροειδούς – Πότε θα γίνει ορατό το σπάνιο θέαμα στην Ελλάδα
AP.

Το άστρο Betelgeuse, λόγω μεγέθους, διακρίνεται και με «γυμνό» μάτι.

Ο αστεροειδής Betelgeuse (ή εξελληνισμένα Βετελγόζης) πρόκειται να «πρωταγωνιστήσει» την προσεχή Τρίτη στον νυχτερινό ουρανό, θα είναι ορατός σε εκατομμύρια ανθρώπους κατά μήκος μίας στενής ουράνιας λωρίδας από το Τατζικιστάν και την Αρμενία της κεντρικής Ασίας, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας, έως το Μαϊάμι και τα Φλόριντα Κις και τέλος, σε τμήματα του Μεξικού.

Ως αποτέλεσμα, ένα από τα μεγαλύτερα και λαμπρότερα άστρα θα εξαφανισθεί στιγμιαία, καθώς ο ερυθρός υπέρ – γίγαντας αστεροειδής θα περάσει μπροστά του και θα προκαλέσει έκλειψη.

Το άστρο Betelgeuse, λόγω μεγέθους, διακρίνεται και με «γυμνό» μάτι, ενώ, αποτελεί το ένατο λαμπρότερο άστρο στον ουρανό και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 640 ετών φωτός, στον αστερισμό του Ωρίωνα.

Όσον αφορά τον αστεροειδή, πρόκειται για τον Leona, έναν αργά περιστρεφόμενο, μακρόστενο διαστημικό βράχο στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία.

Οι αστρονόμοι φιλοδοξούν να μάθουν περισσότερα για το Betelgeuse και τον Leona μέσω αυτής της έκλειψης, η οποία δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 15 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το AP.

Δεν έχει αποσαφηνισθεί αν ο αστεροειδής θα επισκιάσει ολόκληρο το άστρο, δημιουργώντας ολική έκλειψη. Αντίθετα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μία έκλειψη «δακτυλίου φωτιάς».

Σχετικές ειδήσεις