ΚΟΣΜΟΣ

Iαπωνία: Η «θλιμμένη αυτοκράτειρα» έκλεισε τα 60 - Η ζωή και το «ευχαριστώ» στους αγαπημένους της

To αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας
To αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας
ΑΡ

Η μυστηριώδης αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας, με αφορμή τα 60ά της γενέθλια, έκανε σπάνιες δηλώσεις και ευχαρίστησε όλους όσοι την στήριξαν στη ζωή της μέχρι σήμερα

Η αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας, η σύζυγος του αυτοκράτορα Ναρουχίτο που έδωσε μάχη επί χρόνια με την αγχώδη διαταραχή είναι και φαίνεται καλύτερα. Με αφορμή τα 60ά της γενέθλια το Σάββατο (9.12), εξέφρασε ανανεωμένη προθυμία «να συνεχίσει να βαδίζει προς το μέλλον», ενώ ευχαρίστησε όσους την στήριξαν στις έξι δεκαετίες της ζωής της μέχρι σήμερα.

«Έχω βαθιά ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι με φρόντισαν, ξεκινώντας από τους γονείς μου, που με μεγάλωσαν με αγάπη», είπε η αυτοκράτειρα σε δήλωση που κυκλοφόρησε από το Imperial Household Agency, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να το πιστέψει» ότι έφτασε στο «διαμαντένιο ιωβηλαίο»

Αναλογιζόμενη τα γεγονότα από τότε που μπήκε στην αυτοκρατορική οικογένεια το 1993 μετά τον γάμο της με τον τότε διάδοχο του Θρόνου των Χρυσανθέμων, Ναρουχίτο, η αυτοκράτειρα μίλησε για γεγονότα που άλλαξαν τη χώρα, όπως ο μεγάλος σεισμός στο Χανσίν το 1995 και ο μεγάλος σεισμός στην Ανατολική Ιαπωνία και το τσουνάμι του 2011 πραγματικότητες όπως είπε «που έπρεπε να γίνουν αποδεκτές με βαθύ σοκ και θλίψη».

«Πόσο εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που οι άνθρωποι ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσπάθησαν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν», είπε η Αυτοκράτειρα σε γραπτό σχόλιο που δημοσίευσε το Imperial Household Agency.

Εξέφρασε επίσης τη λύπη της για τις ζωές που χάθηκαν σε παγκόσμιες συγκρούσεις, ιδιαίτερα εκείνες στις οποίες χάνουν τη ζωή τους παιδιά, τονίζοντας τη σημασία της «κατανόησης και του σεβασμού των άλλων μέσω του διαλόγου για την οικοδόμηση ενός ειρηνικού κόσμου». Η αυτοκράτειρα εξέφρασε ανακούφιση για την άμβλυνση της πανδημίας του κορονοϊού και ευγνωμοσύνη για την αφοσίωση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Φέτος, η αυτοκράτειρα Mασάκο μπόρεσε να παρακολουθήσει και τις τέσσερις σημαντικές εκδηλώσεις στην περιφέρεια της Ιαπωνίας που συνήθως πραγματοποιούνται με την παρουσία του αυτοκρατορικού ζεύγους. Διηγήθηκε τη ζεστή φιλοξενία και τη χαρά της να αλληλεπιδρά με τους ντόπιους, ενώ περιέγραψε επίσης μια επίσκεψη καλής θέλησης στην Ινδονησία τον Ιούνιο ως «μια αξέχαστη διαμονή γεμάτη πολύτιμες εμπειρίες» παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, καθώς δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό για επίσημες υποχρεώσεις εδώ και πολύ καιρό.

Η κατάθλιψη και η απομόνωση

Πρώην διπλωμάτης με σπουδές στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη, η αυτοκράτειρα παλεύει με αγχώδη διαταραχή, δυσκολευόμενη να ανταποκριθεί στο ρόλο της από τον Δεκέμβριο του 2003, ενώ ήταν ακόμη πριγκίπισσα διάδοχος και είχε κάνει λίγες δημόσιες εμφανίσεις μέχρι να γίνει αυτοκράτειρα. Αρρώστησε λίγο καιρό μετά τη γέννηση της κόρης του ζευγαριού, Αϊκο, και έκτοτε αποτραβήχτηκε από τα φώτα της δημοσιότητας και εγκατέλειψε τα βασιλικά της καθήκοντα.

Σε ξεχωριστή δήλωση, οι γιατροί της σημείωσαν ότι αν και βρίσκεται σε διαδικασία ανάρρωσης, η κατάστασή της παρουσιάζει διακυμάνσεις. Εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα λάβει επαρκή ανάπαυση για να ξεκουραστεί, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη συμμετοχή της σε εκδηλώσεις και τελετές, καθώς και τις επισκέψεις της εντός και εκτός Ιαπωνίας φέτος.

Αυτό το μήνα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που η αυτοκράτειρα άρχισε να λαμβάνει θεραπεία. Η ομάδα των γιατρών του παλατιού λέει ότι θα πρέπει να ξεκουράζεται αρκετά, να κάνει λίγη άσκηση και να αφιερώνει χρόνο στον εαυτό της για να μην επανέλθουν τα συμπτώματα.

Με αφορμή τη φετινή 30η επέτειο του γάμου του ζευγαριού, η αυτοκράτειρα είπε ότι η ακλόνητη υποστήριξη του συζύγου της «μου έδωσε τη δυνατότητα να φτάσω μέχρι σήμερα». Εξέφρασε επίσης ανακούφιση που η κόρη τους, η πριγκίπισσα Άικο ενηλικιώθηκε με ασφάλεια πριν από δύο χρόνια. «Ελπίζω να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της πανεπιστημιακής της ζωής με νόημα», είπε η αυτοκράτειρα. Και πρόσθεσε «Νιώθω ότι έχει καταφέρει να μας βοηθήσει σε διάφορες περιπτώσεις».