ΚΟΣΜΟΣ

Σπάνιο πορτοκαλί Σέλας εμφανίστηκε στη Σκωτία - Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Σπάνιο πορτοκαλί Σέλας εμφανίστηκε στη Σκωτία - Πώς εξηγείται το φαινόμενο
Πηγή: Graeme Whipps

Εντυπωσιακές εικόνες από τον ουρανό της Σκωτίας όπου έγινε ορατό ένα σπάνιο πορτοκαλί Σέλας.

Σπάνιες εικόνες έρχονται από τη Σκωτία όπου έκανε την εμφάνισή του ένα σπάνιο πορτοκαλί σέλας, μετά από ηλιακή καταιγίδα που έπληξε τη Γη.

Στο ασυνήθιστο αυτό φαινόμενο για το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς.

«Σπάνια πορτοκαλί σέλαα, που τεχνικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, φωτογραφήθηκαν στον ουρανό πάνω από τη Σκωτία μετά από μια εκρηκτική ηλιακή καταιγίδα που έπληξε τη Γη» αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Κολυδάς.

Ο φωτογράφος εντόπισε τα πύρινα σέλαα στον ουρανό πάνω από το Aberdeenshire στην Σκωτία, γύρω στις 6:00 μ.μ. LT στις 25 Νοεμβρίου 2023.

Τα δύο πιο κοινά χρώματα για το σέλας είναι το κόκκινο και το πράσινο, τα οποία εκπέμπονται και τα δύο από μόρια οξυγόνου σε διαφορετικά υψόμετρα. Αντίθετα, οι πορτοκαλί αποχρώσεις στη νέα εικόνα, προκαλούνται από την ανάμειξη κόκκινου και πράσινου φωτός. Θα πρέπει όμως οι κάθετες ζώνες κόκκινου και πράσινου σέλαος να αλληλοεπικαλύπτονται τέλεια, καθιστώντας τις πολύ σπάνιες, εξηγεί ο κ. Κολυδάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα του πορτοκαλί σέλαος, ένας μετεωρίτης έλαμψε πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από την ηλιακή καταιγίδα.