ΚΟΣΜΟΣ

Xριστούγεννα: Γιατί «σκαρφαλώνουν» οι τιμές του κρασιού εν όψει των γιορτών

Στα ύψη μετά το λάδι και το κρασί
Στα ύψη μετά το λάδι και το κρασί
ΑΡ

Καθώς κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ραγδαίες αυξήσεις και στις τιμές του κρασιού, χάρη σε ένα συνδυασμό παραγόντων

Στοιχεία από τη βάση Οικονομικών Δεδομένων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FRED) υποδεικνύουν μια απότομη άνοδο στο κόστος των οινοποιητικών σταφυλιών, σε μία τάση που απειλεί να εκτροχιάσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εν όψει της εορταστικής περιόδου.

Οι αμπελώνες αντιμετωπίζουν μια διπλή πρόκληση που ασκεί πίεση στη βιομηχανία και ανεβάζει τις τιμές. Έκθεση που κοινοποιήθηκε νωρίτερα φέτος από το Ινστιτούτο MDPI ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση για κρασί αυξάνεται σταθερά εδώ και χρόνια, λόγω της ενίσχυσης των εισοδημάτων και της αυξανόμενης μεσαίας τάξης στις αναδυόμενες αγορές, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο δύσκολη την καλλιέργεια σταφυλιών σε ορισμένες περιοχές, λόγω παραγόντων όπως η ξηρασία, οι καύσωνες και οι πυρκαγιές.

Στο σύνολο των ΗΠΑ αυτή η αυξανόμενη ζήτηση σε συνδυασμό με τους αμπελώνες που παράγουν λιγότερα σταφύλια λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει τροφοδοτήσει μια έκρηξη στις οινοποιητικές εγκαταστάσεις, τονίζει η MDPI, η οποία διαπιστώνει αύξηση στην τιμή των σταφυλιών λόγω της κλιμακούμενης παραγωγικότητας που είναι απαραίτητη για την κάλυψη της αυξανόμενης «δίψας» των καταναλωτών.

Οι αναφορές από το Climate Central τονίζουν τα οινοποιήσιμα σταφύλια ως ιδιαίτερα ευάλωτα στις αλλαγές θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων. Με τις μέσες θερμοκρασίες της καλλιεργητικής περιόδου στις ΗΠΑ να ανεβαίνουναπό το 1970 και με μια πιο απότομη αύξηση στην Καλιφόρνια -το προπύργιο της αμερικανικής παραγωγής κρασιού- ο κίνδυνος για τις εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών είναι έντονος.

Η αστάθεια του κλίματος οδηγεί σε ασταθείς αγορές κρασιού. Το Vineyard Magazine σημείωσε μια δραματική άνοδο στις τιμές των σταφυλιών στην αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το κόστος να εκτινάσσεται από 2.336 ευρώ ανά τόνο το 2018 σε μεταξύ 3270 και 3.500 ευρώ πρόσφατα. Αν και η έκθεση του Vineyard Magazine εστιάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τάση αντανακλάται και στην αγορά των ΗΠΑ.

Στα ύψη και τα υλικά συσκευασίας

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πληθωρισμός των τιμών και στις δύο χώρες παρουσιάζει σταθερή άνοδο, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πέρα από τις πληθωριστικές πιέσεις, τα δεινά της αλυσίδας εφοδιασμού από την πανδημία παραμένουν, με το κόστος του ευρωπαϊκού γυαλιού - ζωτικής σημασίας για την εμφιάλωση - να αυξάνεται μετά την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από το γυαλί μέχρι το φελλό, το κόστος κάθε στοιχείου συσκευασίας έχει αυξηθεί, σύμφωνα με έκθεση του Νοεμβρίου που εκδόθηκε από το BBC και η έκρηξη αυτή των τιμών αναπόφευκτα κατευθύνεται προς τον καταναλωτή.

Η βιομηχανία κρασιού τέλος έχει μία «μοναδική ψυχολογία τιμολόγησης» καθώς διστάζει να μειώσει τις τιμές ακόμη και όταν η ζήτηση πέφτει λόγω της αντίληψης ότι ένα φθηνότερο μπουκάλι κρασί ισοδυναμεί με φθηνότερη ποιότητα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC. Το περίπλοκο σύστημα διανομής «τριών επιπέδων» στις ΗΠΑ περιπλέκει περαιτέρω το τοπίο, με τους χονδρεμπόρους να ασκούν επιρροή στις τιμές, ενθαρρύνοντας τη στροφή προς κρασιά μεσαίας και υψηλής ποιότητας.

Ωστόσο, η αγορά κρασιού των ΗΠΑ προβλέπει ανάπτυξη, με τα έσοδα να αναμένεται να αυξάνονται ετησίως κατά 4,33% τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Statista. Με τη μελέτη του Συμβουλίου Αγοράς Οίνου να δείχνει μια τάση προς χαμηλότερες τιμές, οι αμπελώνες μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την παραγωγή σταφυλιού για να ικανοποιήσουν τον όγκο της ζήτησης κρασιού των Αμερικανών.

Όπως και να χει το συμπέρασμα είναι πως η χαρά των γιορτών μπορεί να μετριαστεί κάπως από τις υψηλότερες τιμές στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ με τις ετικέτες των κρασιών.

Πηγή: Newsweek