ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Προεδρικές εκλογές και στις 4 προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας

Ρωσία: Προεδρικές εκλογές και στις 4 προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας

Η Ουκρανία δηλώνει ότι οποιαδήποτε ψηφοφορία για ρωσικές εκλογές στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα θα είναι άκυρη

Οι 4 περιοχές που η Ρωσία θεωρεί δικό της έδαφος και προσάρτησε μετά από δημοψήφισμα η Μόσχα, θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείτα την κεντρική εκλογική επιτροπή.

Η Ουκρανία έχει ήδη πει πως οποιαδήποτε ψηφοφορία για ρωσικές εκλογές στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα θα είναι άκυρη, και πως θα ασκήσει δίωξη σε τυχόν παρατηρητές που θα σταλούν για να επιτηρήσουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Η ικανότητα της Μόσχας να διεξαγάγει τις εκλογές σε αυτά που αποκαλεί “νέα εδάφη” της, είναι πολιτικά σημαντική για το Κρεμλίνο. Εγείρει όμως επιμελητειακές προκλήσεις και προκλήσεις ασφαλείας καθώς τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν μόνο εν μέρει τις τέσσερις περιοχές.

Οι περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία έχουν τεθεί υπό στρατιωτικό νόμο. Ο ισχυρισμός της Ρωσίας περί προσάρτησής τους πέρυσι, επτά μήνες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, απορρίφθηκε ως παράνομος από την Ουκρανία και τις περισσότερες χώρες στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή, σε σχόλια προς Ρώσους στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία, πως θα είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος στις εκλογές του Μαρτίου, όπου δεν αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό.