ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πώς μυστικός αστυνομικός, παριστάνοντας τον γκάνγκστερ παγίδευσε τον δολοφόνο 32χρονης

Βρετανία: Πώς μυστικός αστυνομικός, παριστάνοντας τον γκάνγκστερ παγίδευσε τον δολοφόνο 32χρονης
BBC

Η αστυνομία, υποψιάστηκε τον πρώην σεφ ως τον δολοφόνο, ωστόσο ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων και κυρίως η απουσία πτώματος, δεν ήταν ικανά για να του ασκηθούν αρχικά κατηγορίες

Σενάριο κινηματογραφική ταινίας θρίλερ θυμίζει η περίπτωση της δολοφονίας 32χρονης από τον πρώην σύντροφό της, στο Μπρίστολ και πώς η αστυνομία έστησε ολόκληρη μυστική επιχείρηση για τη σύλληψή του, μετά από 12 χρόνια.

Όλα αποκαλύφθηκαν, σύμφωνα με τον Guardian, κατά τη διάρκεια της δίκης του πρώην σεφ Ντάρεν Όσμεντ 41 ετών, ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του, της 32χρονης Κλερ Χόλαντ τον Ιούνιο 2012.

Η αστυνομία, υποψιάστηκε τον πρώην σεφ ως τον δράστη, ωστόσο ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων και κυρίως η απουσία πτώματος, δεν ήταν ικανά για να του ασκηθούν κατηγορίες.

Μία στιγμή αδυναμίας του δράστη ωστόσο, έφερε τα πάνω κάτω, όταν τηλεφώνησε στην αστυνομία και ισχυρίστηκε ότι σκότωσε την πρώην σύντροφό του, κάτι που αναίρεσε την επόμενη ημέρα, αλλά τα πράγματα είχαν πάρει πλέον τον δρόμο τους.

'Αρχισαν εκ νέου οι έρευνες για την εξαφάνιση της 32χρονης μητέρας 4 παιδιών και κανέναν στοιχείο δεν έδειχνε είχε κάποιο σοβαρό λόγο να εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Εξετάζοντας όμως τη ζωή του βασικού υπόπτου, διαπίστωσαν πως επρόκειτο για δράστη επεισοδίων ενδοοικογενειακής βίας και μισογύνη με έξαλλη ιδιοσυγκρασία. Ανακάλυψαν επίσης ότι με τα χρόνια είχε υπαινιχθεί σε φίλους και φίλες ότι είχε εμπλακεί στην εξαφάνιση της Χόλαντ.

Η αστυνομία, οργάνωσε επιχείρηση παγίδευσής του, με έναν μυστικό αστυνομικό ο οποίος με το ψευδώνυμο Πάντυ Ο' Χάρα και εμφανιζόμενος ως κακοποιός, προσέγγισε τον Όσμεντ.

Αφού προηγήθηκαν συμβουλές από γνωστούς εγκληματολόγους ψυχολόγους και σχεδίασαν ένα ψεύτικο προφίλ του Ο' Χάρα, στα τέλη του 2020, ο μυστικός αστυνομικός μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα, περίπου 300 μέτρα από το σπίτι του Όσμεντ και ξεκίνησε μια συζήτηση.

Ο Όσμεντ ανέφερε ότι αγωνιζόταν να βρει δουλειά και ο O' Χάρα τον ρώτησε αν ήθελε να κάνει περιστασιακή δουλειά γι 'αυτόν.

Η εργασιακή τους σχέση σύντομα μετατράπηκε σε φιλία, με τον Osment να πηγαίνει συχνά στο διαμέρισμα του O'Χάρα για να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο στην τηλεόραση και έπαιζαν μπιλιάρδο, μερικές φορές για 10 ώρες την ημέρα. Ο αξιωματικός οδηγούσε τον Όσμεντ σε ραντεβού στο νοσοκομείο και τον πήγαινε ακόμη και σε συναντήσεις με πελάτες για να πουλήσει κάνναβη.

Για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Όσμεν, υπήρχαν και «παραστάσεις» σχεδιασμένες να τον πείσουν ότι ο O'Χάρα ήταν εγκληματίας στις οποίς μάλιστα συμμετείχαν κι άλλοι μυστικοί αστυνομικοί ως «εγκληματικές» επαφές του O'Χάρα.

Σταδιακά, ο μυστικός αστυνομικός άρχισε να κάνει «αποκαλύψεις» χρησιμοποιώντας μάλιστα σε μία περίπτωση ψεύτικο απόκομμα εφημερίδας σχετικά με μια δολοφονία στο Μπέλφαστ το 1985 και υπονόησε ότι συμμετείχε σε αυτή.

Κάθε λέξη καταγράφηκε, πάνω από 1.200 ώρες συνολικά.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 ο Όσμεντ εμπιστευόταν ολοκληρωτικά τον O'Χάρα, και σε έναν από τους νυχτερινούς περιπάτους τους δίπλα στις εκβολές ποταμού άφησε να εννοηθεί ότι είχε πετάξει στο νερό την άτυχη γυναίκα.

Στις 15 Ιουνίου 2022 ήρθε μια σημαντική αποκάλυψη όταν ο O'Χάρα τον προέτρεψε να τον εμπιστευτεί...ο Όσμεντ έπεσε στην παγίδα.Αποκάλυψε ότι χρησιμοποίησε τις «δεξιότητές του στο μαχαίρι» για να τεμαχίσει το πτώμα της άτυχης γυναίκας, πριν το πετάξει στο νερό, είχε κάψει τα ρούχα της και είχε ξεφορτωθεί το μαχαίρι.

Μετά από αυτό, ο O'Χάρα εξαφανίστηκε από τη ζωή του Όσμεντ τόσο ήσυχα όσο είχε εμφανιστεί και τον Αύγουστο του 2022, ο ύποπτος συνελήφθη και κατηγορήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η υπεράσπιση του Όσμενταμφισβήτησε την τακτική της αστυνομίας και προσπάθησε να υποστηρίξει ότι η αστυνομία τον είχε εξαπατήσει για να κάνει ψευδή ομολογία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, μια ομολογία δεν λαμβάνεται υπόψη στο δικαστήριο εάν θεωρηθεί ότι η αστυνομία την απέσπασε με δόλιο τρόπο ή υπό καθεστώς πίεσης.