ΚΟΣΜΟΣ

Taste Atlas: Η ελληνική κουζίνα στην κορυφή και ο ντάκος πρώτο ελληνικό πιάτο

Taste Atlas: Η ελληνική κουζίνα στην κορυφή και ο ντάκος πρώτο ελληνικό πιάτο

Στην κορυφή των προτιμήσεων η  ελληνική κουζίνα με πρώτο της πιάτο τον ντάκο

Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας ψηφοφορίας για τις 100 καλύτερες κουζίνες και τα 100 καλύτερα φαγητά στον κόσμο για το 2023 έδωσε στη δημοσιότητα και φέτος το Taste Atlas

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η Ελλάδα κατέλαβε τη 2η θέση αφού στην 1η ισοβάθμισαν Ιταλία και Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει το Taste Atlas στον διαδικτυακό του ιστότοπο υπήρξαν συνολικά 395.205 αξιολογήσεις πιάτων και 115.660 αξιολογήσεις προϊόντων και πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των φαγητών. Με βάση αυτές τις αξιολογήσεις βγήκε ο μέσος όρος για τις κουζίνες με την καλύτερη βαθμολογία στον κόσμο.



Αξίζει να σημειωθεί ότι ελληνική κουζίνα συγκέντρωσε βαθμολογία 4,64 (με άριστα το 5). Η Ιταλία και η Ιαπωνία είχαν με βαθμολογία 4,65.

Επίσης την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν η Πορτογαλία με 4,61 και η Κίνα με 4,59.

Καλύτερα πιάτα

Όσον αφορά τα καλύτερα πιάτα το βραζιλιάνικο κρέας Picanha, το μαλαισιανό ψωμί Roti Canai και τα ταϊλανδέζικα stir fry Phat Kaphrao κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις.



Το ελληνικό πιάτο που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία είναι ο ντάκος (4,60 με άριστα το 5), κατακτώντας την 17η θέση ενώ με 4,61 στην 26η θέση είναι τα παϊδάκια.

Τα υπόλοιπα ελληνικά πιάτα που κατέκτησαν μια θέση στην πρώτη 100άδα είναι το γιουβέτσι (64 θέση), ο γύρος (69η θέση), το κοκορέτσι (79η θέση), το κλέφτικο (90η θέση) και το σουβλάκι (95η θέση).