ΚΟΣΜΟΣ

Η Tesla ανακαλεί 2 εκατ. αυτοκίνητα λόγω προβλήματος στο σύστημα αυτόματου πιλότου

Η Tesla ανακαλεί 2 εκατ. αυτοκίνητα λόγω προβλήματος στο σύστημα αυτόματου πιλότου
Getty Images

Η Tesla αναφέρει σε ανακοίνωση ότι θα στείλει ενημέρωση λογισμικού για να διορθώσει το πρόβλημα 

H Tesla ανακαλεί σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα της που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, μετά από πολυετή έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των ΗΠΑ αλλά και σοκαριστικά δυστυχήματα, όπως όταν ένα υπερσύγχρονο Tesla συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα, ενώ ο οδηγός έκανε χρήση του συστήματος υποβοηθούμενης οδήγησης.

Σε δήλωσή της η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ ανέφερε ότι θα στείλει μία ενημέρωση λογισμικού «over the air», προκειμένου να διορθώσει το πρόβλημα. Η ενημέρωση γίνεται αυτόματα και δεν απαιτεί επίσκεψη σε αντιπροσωπεία ή συνεργείο, αλλά εξακολουθεί να αναφέρεται από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή ως ανάκληση.

Όπως αναφέρει το MEGA, η ανάκληση έρχεται μία εβδομάδα μετά από δήλωση πρώην υπαλλήλου της Tesla στο BBC ότι θεωρεί πως η τεχνολογία δεν ήταν ασφαλής.

Το 2019 ο Ντίλαν τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, ενώ η σύντροφός του Ναϊμπέλα σκοτώθηκε, όταν έπεσε πάνω τους όχημα Tesla. Ο οδηγός είπε ότι ήταν σε λειτουργία ο αυτόματος πιλότος και δεν είχε την προσοχή του στον δρόμο.

Σε άλλη περίπτωση ένα Tesla σταμάτησε στη μέση του δρόμου προκαλώντας καραμπόλα 8 αυτοκινήτων.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι σε διετή έρευνα 956 ατυχημάτων διαπίστωσε την μη επάρκεια του συστήματος για την αποτροπή κακής χρήσης από τον οδηγό.

Στα αμερικανικά δίκτυα οδηγοί περιγράφουν την ελαττωματική λειτουργία του συστήματος υποβοηθούμενης οδήγησης. «Το αυτοκίνητο άρχισε να κινείται προς τα αριστερά χωρίς να μου δώσει καμία προειδοποίηση και κατευθυνόταν προς το διαχωριστικό», αναφέρουν.

Στο βίντεο που έχει τραβήξει οδηγός, φαίνεται το τιμόνι να στρίβει προς τα αριστερά, ενώ ανάβει η μπλε λυχνία, ένδειξη ότι είναι σε λειτουργία το σύστημα αυτόματου πιλότου.

Στο ίδιο σημείο όπου τραβήχτηκε το βίντεο έγινε δυστύχημα το 2018, ενώ ο οδηγός έκανε χρήση της λειτουργίας αυτόματου πιλότου.