ΚΟΣΜΟΣ

Ηνωμένες Πολιτείες: «Ναι» του Κογκρέσου για τον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 886 δισεκ. δολαρίων

Ηνωμένες Πολιτείες: «Ναι» του Κογκρέσου για τον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 886 δισεκ. δολαρίων
AP.

Πρόκειται για ποσό – ρεκόρ.

Σήμερα (14/12), το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA), που προβλέπει ετήσιες δαπάνες – ρεκόρ, ύψους 886 δισ. δολαρίων.

Ταυτόχρονα, «άναψε» πράσινο φως για τη συνέχιση πολιτικών όπως την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και την παράταση ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος ψηφιακής παρακολούθησης, που χρησιμοποιείται ευρέως από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Το νομοσχέδιο, που προβλέπει αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 3%, εγκρίθηκε εχθές (13/12) από τη Γερουσία και σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με ψήφους 310 «υπέρ» έναντι 118 «κατά».

Μεταξύ άλλων, στον NDAA προβλέπεται η επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την «ενίσχυση της θέσης» των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ώστε να αντιμετωπισθεί η επιρροή της Κίνας.

Παρατείνεται, επίσης, το πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, με τη σταδιακή αποδέσμευση 300 εκατ. δολαρίων για το Κίεβο. Ωστόσο, αυτό το ποσό είναι κατά πολύ μικρότερο από τα 61 δισ. δολάρια που ζήτησαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από το Κογκρέσο. Ακόμη, ο προϋπολογισμός αυξάνει κατά 5,2% τους μισθούς του στρατιωτικού προσωπικού.

Το νομοσχέδιο των 3.100 σελίδων θα σταλεί στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να επικυρωθεί από τον Τζο Μπάιντεν.

Σχετικές ειδήσεις