ΚΟΣΜΟΣ

Πολικό ψύχος στην Κίνα: Στους - 48 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος - Μπλάκ άουτ και χάος στις μεταφορές

Χιόνι και κρύο στην Κίνα
Χιόνι και κρύο στην Κίνα
ΑΡ

Κίνα: Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος μπορεί να πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε ορισμένες περιοχές

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε ολομέτωπες προσπάθειες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, καθώς πρωροφανές κύμα ψύχους σαρώνει την Κίνα, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από το μηδέν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και τις χιονοπτώσεις να επηρεάζουν τις μετακινήσεις σε πολλά μέρη.

Το ψύχος ήρθε μετά τις πρώτες χιονοπτώσεις του χειμώνα στο Πεκίνο, όπου το σύστημα δημόσιων μεταφορών αντιμετώπισε καθυστερήσεις, πτήσεις ματαιώθηκαν και η ολισθηρότητα των σιδηροδρομικών γραμμών προκάλεσε την Πέμπτη το βράδυ σύγκρουση βαγονιών σε υπέργειο τμήμα του μετρό, από την οποία τραυματίστηκαν πάνω από 100 άνθρωποι.

Οι θερμοκρασίες αναμένονταν να πέσει κάτω από μείον 40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της βορειοανατολικής επαρχίας Χειλονγκζιάνγκ και στην περιοχή Σινζιάνγκ στα βορειοδυτικά, μαζί με την Εσωτερική Μογγολία και τις επαρχίες Γκανσού και Κινγκχάι, σύμφωνα με προβλέψεις, από το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της Κίνας.

Ο Σι, ο οποίος πήγε στη νότια περιοχή Γκουανγκσί την Πέμπτη και την Παρασκευή, είπε ότι η έντονη βροχή και το χιόνι σε πολλές περιοχές της χώρας επηρέασαν την ηλεκτροδότηση, τις μεταφορές και τις ζωές των ανθρώπων, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Κάλεσε τις τοπικές κυβερνήσεις να βελτιώσουν τα προληπτικά μέτρα τους και να εφαρμόσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Το κύμα ψύχους που ξεκίνησε στις αρχές αυτής της εβδομάδας κινούνταν στη χώρα από βορρά προς νότο και αναμενόταν να σημειώσει χαμηλότερες θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο, αν και η βροχή και το χιόνι θα μειωθούν, ανακοίνωσε το Μετεωρολογικό Κέντρο.

Η πόλη Γισούν στο Χειλονγκσιάνγκ θα μπορούσε να δει το χαμηλό ρεκόρ θερμοκρασίας, αγγίζοντας τους μείον 47,9 βαθμούς Κελίου, που καταγράφηκε από τον Ιανουάριο του 1980, και έσπασε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στην επαρχία Χενάν, οι χιονοπτώσεις και οι παγωμένοι δρόμοι μαζί με την πυκνή ομίχλη προκάλεσαν πολλαπλά ατυχήματα σε αρκετούς δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, οδηγώντας σε ελέγχους της κυκλοφορίας.

Οι αρχές οδικής κυκλοφορίας στην περιοχή Nίνκγσια δήλωσαν ότι ορισμένοι από τους αυτοκινητόδρομους της έχουν καταστεί μη ασφαλείς και εφάρμοσαν προσωρινά μέτρα κυκλοφορίας καθώς έπεφτε χιόνι. Στο γειτονικό Γκανσου πολλοί αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν και τρένα τέθηκαν σε αναστολή, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αψηφώντας το ψύχος που ήδη επικρατούσε, τουρίστες στο Πεκίνο βρέθηκαν χθες, Παρασκευή, αντιμέτωποι με τον παγωμένο αέρα στο Σινικό Τείχος, στην ορεινή περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, που ήταν καλυμμένο με ένα λεπτό στρώμα χιονιού.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες έρχονται ύστερα από ένα καλοκαίρι με ρεκόρ ζέστης και καταστροφικές πλημμύρες στο βόρειο τμήμα της Κίνας, την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters