ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Ιστορικές πλημμύρες στο Κουίνσλαντ - Τεράστιες καταστροφές, εκκενώσεις και μπλακ-άουτ

Αυστραλία: Ιστορικές πλημμύρες στο Κουίνσλαντ - Τεράστιες καταστροφές, εκκενώσεις και μπλακ-άουτ

Επίπεδα ρεκόρ βροχοπτώσεων προκάλεσαν απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας

Πρωτοφανείς βροχοπτώσεις προκάλεσαν απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες στην αυστραλιανή πολιτεία του Κουίνσλαντ, ανέφεραν οι αρχές. Χιλιάδες άνθρωποι στο βόρειο τμήμα της πολιτείας κλήθηκαν να μετακινηθούν άμεσα σε υψηλότερα σημεία.

Οι αρχές στο Κερνς δήλωσαν ότι σημειώθηκαν μεγάλες πλημμύρες στα προάστια της πόλης και το αεροδρόμιο έκλεισε. Σύμφωνα με τοπικούς μετεωρολόγους ορισμένες περιοχές κατέγραψαν περισσότερα από 600 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες 24 ώρες, με τους ειδικούς να αναμένουν οτι το φαινόμενο θα συνεχιστεί.

Ένας τροπικός κυκλώνας έπληξε την περιοχή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι μετεωρολόγοι της Αυστραλίας δήλωσαν ότι η στάθμη του νερού την Κυριακή θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ που είχε καταγραφεί τη δεκαετία του 1970.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας Κουίνσλαντ, Στίβεν Μάιλς, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή και θα μπορούσε να επιδεινωθεί», προσθέτοντας ότι περίπου 10.500 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα. «Έχω μιλήσει με ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές, που λένε ότι δεν έχουν δει ποτέ βροχοπτώσεις όπως αυτή. Είναι άνθρωποι που έζησαν στο βόρειο τμήμα της πολιτείας για όλη τους τη ζωή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την τοπική ομάδα διαχείρισης καταστροφών σπίτια, κτήρια, δρόμοι και γέφυρες έχουν πλημμυρίσει, ενώ σε πολλές περιοχές εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για πλημμύρες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή αγνοούμενοι, αλλά ένα 10χρονο κορίτσι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού χτυπήθηκε από κεραυνό στο Κερνς το Σάββατο.

Η αστυνομία λέει ότι υπήρξαν «πολλαπλές» εκκενώσεις και διασώσεις και πέντε κέντρα έκτακτης ανάγκης έχουν ανοίξει για να υποδεχθούν τους πλημμυροπαθείς. Η Ανατολική Αυστραλία πλήττεται από συχνές πλημμύρες τα τελευταία χρόνια και η χώρα υφίσταται το καιρικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο», το οποίο συνήθως συνδέεται με ακραία φαινόμενα όπως πυρκαγιές και κυκλώνες.