ΚΟΣΜΟΣ

Φονική κακοκαιρία στη Λατινική Αμερική: Δεκάδες νεκροί από καταιγίδες σε Αργεντική και Ουρουγουάη

Σφοδρή κακοκαιρία στη Λατινική Αμερική
Σφοδρή κακοκαιρία στη Λατινική Αμερική

Τουλάχιστον δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από μια καταιγίδα που έφερε ισχυρή βροχή και ανέμους ταχύτητας 150 χλμ./ώρα σε Αργεντινή και Ουρουγουάη

Σφοδρή καταιγίδα έπληξε το λιμάνι της Μπαΐα Μπλάνκα, περίπου 570 χιλιόμετρα νότια του Μπουένος Άιρες το Σάββατο (16.12), προκαλώντας ζημιές σε κτήρια και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος προτού πλήξει την πρωτεύουσα.

Η κακοκαιρία σημειώνεται μόλις μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου Χαβιέρ Μιλιέι. Άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γειτονική Ουρουγουάη. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η καταιγίδα προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος οροφής ενός αθλητικού κέντρου κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού πατινάζ, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους.

Άλλοι 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν και οι πυροσβέστες στο σημείο χρειάστηκε να εργαστούν για να απεγκλωβίσουν άτομα που είχαν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια. Πορτοκαλί συναγερμός καιρού, που υποδηλώνει απειλή για τη ζωή και τις περιουσίες, ήταν σε ισχύ σε περιοχές της επαρχίας του Μπουένος Άιρες το βράδυ του Σαββάτου.

Μια άλλη γυναίκα σκοτώθηκε στην πόλη Μορένο, προάστιο της πόλης, όταν χτυπήθηκε από κλαδί δέντρου που έπεσε νωρίς την Κυριακή. Πλάνα που δημοσιεύτηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης και φέρονται να τραβήχτηκαν στο αεροδρόμιο Aeroparque κοντά στο Μπουένος Άιρες δείχνουν ένα αεροπλάνο να χτυπιέται από τους ανέμους.

Η Κλόρι Γιόμανς, 25 ετών, που επισκέπτεται την Αργεντινή από το Ηνωμένο Βασίλειο, περιέγραψε ότι ξύπνησε στο διαμέρισμά της στο κέντρο του Μπουένος Άιρες γύρω στις 03:00 τα ξημερώματα. «Άκουσα τον πιο δυνατό αέρα που έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου. Μετά άκουσα συναγερμούς αυτοκινήτων και ένα τρακάρισμα έξω», είπε.

«Ήταν σαν τυφώνας. Νόμιζα ότι το κτίριο κινούνταν. Πήγα και κάθισα στο μπάνιο στην άλλη πλευρά του διαμερίσματος γιατί φοβόμουν ότι ένα δέντρο θα έπεφτε στο μπαλκόνι μου. Είδα πολλά παρμπρίζ να έχουν καταρρεύσει από τον άνεμο. Μερικά αυτοκίνητα έχουν συνθλιβεί εντελώς» είπε.

Υπάρχουν πολλοί δρόμοι που απλώς είναι εντελώς αποκλεισμένοι από δέντρα και κλαδιά που έχουν πέσει. Ο πρόεδρος Milei ταξίδεψε στην Bahia Blanca με αρκετούς υπουργούς την Κυριακή για να ερευνήσει τις ζημιές.

Το γραφείο του είπε ότι η κυβέρνηση «συνεργάζεται με τις επαρχιακές και δημοτικές αρχές για να βοηθήσει τα θύματα και να ελέγξει τις ζημιές». Οι αρχές στην Ουρουγουάη, αμέσως στα βόρεια του Μπουένος Άιρες, δήλωσαν ότι η καταιγίδα γκρέμισε επίσης στέγες και δέντρα. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής, είπαν.