ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες - Δείτε live εικόνα

Συναγερμός στην Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες - Δείτε live εικόνα

Ισλανδία: Η καυτή λάβα έχει σκεπάσει τα πάντα.

Μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας εξερράγη το ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της χώρας.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας προειδοποίησε ότι «έχει ξεκινήσει μια έκρηξη βόρεια του Γκρίνταβικ από το Χάγκαφαλ».

Φοβούμενες μια ισχυρή έκρηξη στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες, οι αρχές εκκένωσαν τον περασμένο μήνα τους περίπου 4.000 κατοίκους της μικρής παραθαλάσσιας πόλης Γκρίνταβικ.

Μετά τους σεισμούς… έκρηξη

Η έκρηξη στον κρατήρα Sundhjuka φώτισε τον νυχτερινό ουρανό της Ισλανδίας με εκτοξεύσεις μάγματος μετά από μια σειρά σεισμών που έπληξαν την περιοχή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η έκρηξη είναι ορατή στις κάμερες διαδικτύου και φαίνεται να εντοπίζεται κοντά στο Χάγκαφελ, περίπου 3 χιλιόμετρα βόρεια του Γκρίνταβικ.

Ελικόπτερο της ακτοφυλακής θα απογειωθεί σύντομα για να επιβεβαιώσει την ακριβή θέση και το μέγεθος της έκρηξης.

Η αστυνομία της Ισλανδίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Μια έκρηξη έχει αρχίσει. Ζητάμε από τον κόσμο να μην βρίσκεται μπροστά από τους ανταποκριτές και να μην πηγαίνει προς την κατεύθυνση της έκρηξης. Είναι σημαντικό οι δρόμοι να είναι όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμοι».

Δείτε ζωντανή εικόνα από την έκρηξη του ηφαιστείου

Το Γκρίνταβικ βρίσκεται κοντά στο γεωθερμικό εργοστάσιο Svartsengi, τον κύριο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και νερού για 30.000 κατοίκους στη χερσόνησο του Ρέικιανες, καθώς και σε μια δεξαμενή γλυκού νερού. Βρίσκεται επίσης κοντά στο γεωθερμικό θέρετρο σπα Blue Lagoon, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό που έχει κλείσει προληπτικά. Οι αρχές κατασκεύασαν τις τελευταίες ημέρες ενισχύσεις γύρω από το εργοστάσιο Svartsengi για να το προστατεύσουν σε περίπτωση έκρηξης.