ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Ελεγχόμενη η κατάσταση από την έκρηξη στο ηφαίστειο

Ισλανδία: Ελεγχόμενη η κατάσταση από την έκρηξη στο ηφαίστειο
Associated Press

«Το μόνο πρόβλημα, είναι τα τοξικά αέρια, τα οποία με τη δύναμη του ανέμου μπορούν να μεταφερθούν και στην πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ

Η ηφαιστειακή έκρηξη στη χερσόνησο Ρέικιανες της νοτιοδυτικής Ισλανδίας, σημειώθηκε μετά από εβδομάδες έντονων σεισμών και δονήσεων και τα κινηματογραφικά πλάνα από το σπάνιο γεωολογικό φαινόμενο κάνουν τον γύρο του κόσμου. Οι αναθυμιάσεις θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ρέικιαβικ μέσα στις επόμενες ώρες, εκτιμούν οι ειδικοί που παρακολουθούν αδιαλείπτως την κατάσταση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ, ηφαιστειολόγος, Εύη Νομικού, αναφέρθηκε στην έκρηξη του ηφαιστείου στη Χερσόνησο Ρέικιανες, λέγοντας: «Η έκρηξη έχει γίνει σε μία χερσόνησο νοτιοδυτικά, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάποια χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Γκρίνταβικ, άρα δεν απειλείται άμεσα η πόλη, καθώς η ρωγμή δεν βρίσκεται κοντά σε αυτήν. Το μόνο πρόβλημα, είναι τα τοξικά αέρια, τα οποία με τη δύναμη του ανέμου μπορούν να μεταφερθούν και στην πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ».

«Δεν υπάρχει πρόβλημα στις αερομεταφορές»

«Από την άλλη όμως, δεν είμαστε στις καταστάσεις του 2010, με τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη, όπου πάνω από 100.000 πτήσεις είχαν ακυρωθεί, όλη η Δυτική Ευρώπη ουσιαστικά είχε πάρα πολλά προβλήματα και η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο να κλείσει το αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ. Δεν υπάρχει πρόβλημα στις αερομεταφορές» σημείωσε.

«Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας είναι μια από τις καλύτερες διαχειριστικές αρχές του κόσμου, ηφαιστειακού κινδύνου. Εδώ κι ένα μήνα έχει εκκενωθεί όλη η πόλη, επομένως δεν υπήρχε πρόβλημα στο να τραυματιστεί κάποιος ή να έχουμε κάποιο θάνατο από κάποιο κάτοικο λόγω της λάβας.

Το δεύτερο είναι ότι έχουν πάρα πολλά επικοινωνιακά μέσα. Ενημερώνουν τον κόσμο καθημερινά. Έχουν ήδη αποκλείσει όλη την περιοχή της ηφαιστειακής έκρηξης. Υπάρχουν μηχανήματα τα οποία μετράνε τις μετακινήσεις του εδάφους, την τοξικότητα των αερίων αλλά και τη σεισμικότητα. Άρα λοιπόν είναι μια ελεγχόμενη κατάσταση. Αν χρειαστεί να προμηθεύσουν μάσκες στον κόσμο, αυτό θα γίνει. Η Ισλανδία είναι μια χώρα η οποία έχει 32 ενεργά ηφαίστεια, όπου κάθε 4 -5 χρόνια αντιμετωπίζουν μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη» ανέφερε.

«Τα ηφαίστεια στην Ελλάδα παρακολουθούνται»

Όσον αφορά στα δικά μας ενεργά ηφαίστεια σε ενδεχόμενη έκρηξη ήταν κατηγορηματική «Τα ηφαίστεια μας παρακολουθούνται είτε στο χερσαίο είτε στο θαλάσσιο χώρο. Υπάρχει η μόνιμη επιτροπή ηφαιστειακού κινδύνου από τον ΟΑΣΠ. Οι κάτοικοι σε Μήλο, Σαντορίνη, Νίσυρο ξέρουν πολύ καλά τι να κάνουν σε τέτοια περίπτωση»

«Δεν υπάρχει «καμπανάκι» στους επιστήμονες για κάποια άλλη επικείμενη ηφαιστειακή έκρηξη, στην Ευρώπη, ενημέρωσε.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή μια αύξηση της στεριάς στην Ισλανδία. Το αρνητικό είναι βέβαια όλα τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει μια ηφαιστειακή έκρηξη.

Στην περίπτωση της ηφαιστειακής έκρηξης αυτό που φοβούνται είναι να μην υπάρξει μια διπλανή ηφαιστειακή διάρρηξη και το μάγμα να βγει και από άλλες ρωγμές του εδάφους. Το φαινόμενο επηρεάζει μόνο την Ισλανδία»