ΚΟΣΜΟΣ

OSIRIS-REx: Θρίλερ με τον αστεροειδή Bennu - Η NASA προσπαθεί να τον «ξεκλειδώσει»

OSIRIS-REx: Θρίλερ με τον αστεροειδή Bennu  - Η NASA προσπαθεί να τον «ξεκλειδώσει»

Ένα πρωτοφανές τεχνικό πρόβλημα κρατά τη διαστημική υπηρεσία στο... σκοτάδι!

Έχουν συμπληρωθεί δυο μήνες από την ημέρα που το Osiris-Rex έφερε στη γη δείγματα από τον αστεροειδή Bennu, ωστόσο τα προβλήματα συνεχίζονται για την NASA.

Ο Bennu προσγειώθηκε στην Γιούτα, ωστόσο το πρόβλημα έχει να κάνει με το κάνιστρο μέσα στο οποίο είναι τα δείγματα καθώς δεν μπορούν να αφαιρεθούν οι βίδες!

Έτσι, η NASA και το επιτελείο που έχει επιφορτιστεί με την προσπάθεια ξαναμπαίνει εκ νέου στα εργαστήρια ώστε να σχεδιάσει ειδικά κατσαβίδια τα οποία θα ξεβιδώσουν τις δυο από τις... 32 βίδες!

Στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον όπου φυλάσσεται τα δείγματα, οι τεχνικοί κατάφεραν να συλλέξουν μόνο τη μαύρη σκόνη που είχε συγκεντρωθεί έξω από το κάνιστρο, καθώς και λίγο από το περιεχόμενο που κατάφεραν να τραβήξουν με λαβίδες.

Συνολικά συνέλεξαν και εξέτασαν κόκκο-κόκκο 70 γραμμάρια υλικού (σκόνη και πετραδάκια) πιστεύουν όμως ότι άλλο τόσο περιμένει μέσα στον σφραγισμένο θάλαμο.

Σε αντίθεση με τους μετεωρίτες που έχουν χτυπηθεί στο «πύρινο πέρασμά» τους από την ατμόσφαιρα της Γης, η σκόνη και τα βραχώδη θραύσματα από το Bennu μεταφέρθηκαν στη Γη σε παρθένα κατάσταση, επιτρέποντας στους επιστήμονες μια σπάνια ματιά στον αναλλοίωτο αστεροειδή.

Το Osiris-Rex, μετά από εφτά χρόνια παραμονής στο διάστημα, προσγειώθηκε με επιτυχία στην έρημο της Γιούτα, αφότου κατάφερε να συλλέξει ένα δείγμα περίπου 250 γραμμαρίων πετρωμάτων και χώματος από τον αστεροειδή Bennu, ο οποίος θεωρείται ως ο πιο επικίνδυνος βράχος του ηλιακού συστήματος, καθώς η πορεία του δίνει τη μεγαλύτερη πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη, παρόλο που οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές.

Η αποστολή

Το σκάφος Osiris-Rex εκτοξεύτηκε πριν από εφτά χρόνια, το 2016 και αφού ξεκίνησε μία κυκλική σειρά από βράχους με χαμηλή κατανάλωση καυσίμων στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος, δύο χρόνια αργότερα έφτασε στον αστεροειδή Bennu.

Για δύο χρόνια η ομάδα της αποστολής ερευνούσε τον αστεροειδή και αναζητούσε την πιο ασφαλή θέση προκειμένου να πάρει το δείγμα του ρεγόλιθου για να φέρει στη Γη. Τελικά, τον Οκτώβριο του 2020 η ομάδα με ένα εργαλείο χτύπησε την επιφάνεια του αστεροειδή και αναπήδησε σαν ραβδί pogo και έξι μήνες αργότερα ξεκίνησε το διετές ταξίδι της επιστροφής στην Γη που ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα, με όσους παρακολουθούσαν από την αίθουσα ελέγχου της NASA να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.