ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι φοβόταν για τον θάνατό της - Η εξομολόγηση από την πριγκίπισσα Άννα

Η βασιλική οικογένεια στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ
Η βασιλική οικογένεια στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ
ΑΡ

Η βασίλισσα Ελισάβετ φοβόταν ότι αν άφηνε την τελευταία της πνοή στο Mπαλμόραλ η κηδεία της θα ήταν «δύσκολη», εξομολογείται η πριγκίπισσα Άννα σε νέο ντοκιμαντέρ

Η βασίλισσα Ελισάβετ ανησυχούσε ότι θα ήταν δύσκολο να οργανωθεί η κηδεία της αν πέθαινε στο Μπαλμόραλ, αποκάλυψε η πριγκίπισσα Άννα, δείχνοντας οτι ακόμη και τις τελευταίες της στιγμές η μονάρχης ανησυχούσε για τους οικείους της και την τήρηση του πρωτοκόλλου. Η οικογένειά της ωστόσο την έπεισε ότι έπρεπε να κάνει αυτό που ένιωθε σωστό, σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πρώτη χρονιά του βασιλιά Καρόλου στο θρόνο, που θα προβληθεί στο BBC One στις 26 Δεκεμβρίου.

Με πλάνα από τα παρασκήνια και αποκλειστικές συνεντεύξεις με βασικούς αξιωματούχου και ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αποτυπώνει τα γεγονότα των τελευταίων 12 μηνών. Σε ένα συγκινητικό τμήμα, η πριγκίπισσα Άννα μιλά για τον θάνατο της μητέρας της και πώς ένιωσε όταν είδε το αυτοκρατορικό στέμμα να αφαιρείται από το φέρετρο της βασίλισσας για τελευταία φορά στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ. «Ένιωσα μάλλον περίεργα μια αίσθηση ανακούφισης – αυτό ήταν, τελείωσε», είπε. «Αυτή η ευθύνη μεταφέρεται».

Η πριγκίπισσα, η οποία παρέμεινε εξαιρετικά κοντά στην αείμνηστη βασίλισσα σε όλη της τη ζωή, είπε επίσης: «Νομίζω ότι υπήρξε μια στιγμή που ένιωσε ότι θα ήταν πιο δύσκολο αν πέθαινε στο Μπαλμόραλ. Νομίζω ότι προσπαθήσαμε να την πείσουμε ότι δεν θα έπρεπε να είναι μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων». Πολλοί θεώρησαν ταιριαστό το γεγονός ότι η βασίλισσα πέθανε στο Μπαλμόραλ επειδή είχε τόσο βαθιά αγάπη για τα «Χάιλαντς» της Σκωτίας.

H πριγκίπισσα ΆνναΑΡ

Λίγο πριν από το θάνατό της, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, την επισκέφτηκε ο Δρ Iεν Γκρίνσιλντς, ο συντονιστής της γενικής συνέλευσης της Εκκλησίας της Σκωτίας, ο οποίος είπε στη συνέχεια ότι του εξομολογήθηκε οτι «της έδωσε μεγάλη γαλήνη και χαρά να βρίσκεται στο Μπαλμόραλ».

Η βασιλική πριγκίπισσα αποκάλυψε ότι ήταν «καθαρή γαλήνη» που ήταν στο πλευρό της μητέρας της όταν πέθανε. Εξήγησε ότι είχε σταματήσει μόνο στο Κάστρο Balmoral στο δρόμο της προς το νότο, αφού πέρασε μερικές μέρες στη Δυτική Ακτή της Σκωτίας. Η Άννα δίνει επίσης στην Καμίλα τη «βασιλική» της έγκριση και λέει ότι η υποστήριξη που έχει προσφέρει στον σύζυγό της τον Βασιλιά Κάρολο είναι «εξαιρετική».

«Την ξέρω εδώ και πολύ καιρό. Η κατανόησή της για τον ρόλο και τη διαφορά που κάνει στον Βασιλιά ήταν απολύτως εξαιρετική», λέει. «Αυτός ο ρόλος δεν είναι κάτι που είχε φυσικά, αλλά το κάνει πολύ καλά. Παρέχει αυτή την αλλαγή ταχύτητας και τόνου, που είναι εξίσου σημαντικά». Η πριγκίπισσα Άννα είπε στο ντοκιμαντέρ ότι, παρά την αναμονή δεκαετιών και τη γνώση ότι κάποια στιγμή θα αναλάμβανε αυτό τον ρόλο, ήταν δύσκολο για τον αδερφό της να προετοιμαστεί πλήρως για τη στιγμή που θα ανέβαινε στο θρόνο.