ΚΟΣΜΟΣ

Χριστούγεννα : Πολικό ψύχος στην Κίνα, ιστορική ζέστη στη Βρετανία

Kύμα ψύχους στο Πεκίνο
Kύμα ψύχους στο Πεκίνο
ΑΡ

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει τη θερμότερη παραμονή Χριστουγέννων από το 1997, ενώ η Κίνα βιώνει ιστορικό ψύχος

Η παραμονή των Χριστουγέννων ανακηρύχθηκε η θερμότερη στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 26 χρόνια, αφού η θερμοκρασία έφτασε τους 15,3 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας. Παρά την απειλή χιονιού σε ορισμένα μέρη, οι μετεωρολόγοι αναμένουν ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα.

Η πιο ζεστή ημέρα Χριστουγέννων που έχει καταγραφεί ήταν 15,6 βαθμοί Κελσίου το 1920, και υπάρχει μια πιθανότητα –αν και μικρή– ακόμα και να ξεπεραστεί φέτος, λέει η υπηρεσία Met Office. Οι μετεωρολόγοι λένε ότι οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 15,3 βαθμούς Κελσίου στο Χίθροου, στο δυτικό Λονδίνο και στο Cippenham στο Slough.

«Οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν σήμερα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA ο μετεωρολόγος Dan Stroud. «Υπάρχει μια ελαφρά πτωτική τάση στις θερμοκρασίες για την ημέρα των Χριστουγέννων, αλλά εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι θα είναι άνετα πάνω από το μέσο όρο». Ο μετεωρολόγος είχε νωρίτερα περιγράψει μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την παραμονή των Χριστουγέννων καθώς είχαν εκδοθεί τρεις κίτρινες προειδοποιήσεις για τον καιρό για την Κυριακή.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μπορεί να υπάρχει χιόνι στα βουνά της Σκωτίας, αλλά δεν φαίνεται πιθανό να είναι λευκά τα Χριστούγεννα φέτος στην Αγγλία. Μια κίτρινη προειδοποίηση για βροχή είναι σε ισχύ σε μεγάλο μέρος της Ουαλίας, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι είναι πιθανές πλημμύρες και διακοπή των ταξιδιών και θα διαρκέσει λίγες ώρες.

Η μέση θερμοκρασία του Δεκεμβρίου είναι συνήθως μεταξύ 7 και 8 βαθμούς Κελσίου. Η πιο καυτή ημέρα των Χριστουγέννων που έχει καταγραφεί ήταν 15,6 C το 1920, επομένως υπάρχει μια «μικρή πιθανότητα» φέτος να αγγίξουμε ρεκόρ, ανέφερε το Met Office.

Την ίδια στιγμή η κινεζική πρωτεύουσα, το Πεκίνο, γνώρισε τον πιο κρύο Δεκέμβριο από τότε που άρχισε η καταγραφή το 1951. Οι θερμοκρασίες στην πόλη έπεσαν συχνά κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον μήνα.

Ήταν μια χρονιά με πολλά ρεκόρ στην πρωτεύουσα: πριν από έξι μήνες, το Πεκίνο κατέγραψε την πιο καυτή ημέρα του Ιουνίου - λίγο πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η Κίνα έχει πληγεί από αρκετά κύματα εξαιρετικά σφοδρού ψύχους, ήδη αυτόν τον χειμώνα. Τμήματα της βόρειας Ιαπωνίας έχουν δει τεράστιες χιονοπτώσεις ενώ και η Νότια Κορέα δίνει μάχη με τις χαμηλές θερμοκρασίες.