ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο από τη στιγμή της βύθισης του ρωσικού πλοίου Novocherkassk από τους Ουκρανούς

Βίντεο από τη στιγμή της βύθισης του ρωσικού πλοίου Novocherkassk από τους Ουκρανούς

Στην επίθεση της Ουκρανίας στο ρωσικό πλοίο ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ενώ ακόμα δύο τραυματίστηκαν

Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι ένα από τα πολεμικά της πλοία υπέστη σοβαρές ζημιές σε ουκρανική επίθεση στο λιμάνι της Κριμαίας, καθώς το Κίεβο δήλωσε ότι η ουκρανική αεροπορία διέλυσε το αποβατικό πλοίο Novocherkassk στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εντωμεταξύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκέστηκε να σχολιάσει ότι η Ρωσία απέκτησε ένα ακόμα πλοίο «στον υποθαλάσσιο στόλο της Μαύρης Θάλασσας».

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό το πλοίο μετέφερε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed ιρανικής κατασκευής, τα οποία η Μόσχα χρησιμοποιεί συχνά αστον πόλεμο, ενώ η επίθεση διεξήχθη με τη βοήθεια πυραύλων κρουζ, όπως ανέφερε η πολεμική αεροπορία στο Telegram. Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα καταγράφεται μία έκρηξη και φλόγες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την επίθεση και τις ζημιές στο πλοίο από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε στον Πούτιν ότι το πλοίο «υπέστη ζημιές τη νύχτα κατά τη διάρκεια μίας επίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με τη συνδρομή πυραύλων κρουζ» στην πόλη Φεοντόσια.

Στην επίθεση, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο ακόμη τραυματίστηκαν, ενώ έξι κτήρια υπέστησαν ζημιές.

Το πλήγμα αυτό συνιστά μία επιτυχία για τον ουκρανικό στρατό, που θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να κρατήσει τον στρατιωτικό στόλο της Ρωσίας μακριά από τις ακτές της, ακόμα κι αν στο μέτωπο αποτυγχάνει.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας, αψηφώντας τις απειλές των βομβαρδισμών κατάφεραν να απωθήσουν τα ρωσικά πλοία από τη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα και άνοιξαν νέο διάδρομο για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, ενώ ο Ζελένσκι χαιρέτησε την κίνηση ως «μεγάλη νίκη της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα».