Άντονι Μπλίνκεν και Χακάν Φιντάν «τα είπαν» για Κυπριακό, F–16 και Γάζα

Τηλεφωνική συνομιλία του Άντονι Μπλίνκεν με τον Χακάν Φιντάν. Ποια θέματα συζητήθηκαν.
Άντονι Μπλίνκεν και Χακάν Φιντάν «τα είπαν» για Κυπριακό, F–16 και Γάζα
1'

Ο Yπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε σήμερα (27/12) τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» της χθεσινής απόφασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να εγκρίνει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Κύπρο, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας για τη Σουηδία, ο Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι η διαδικασία συνεχίζεται στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, καθώς εκκρεμεί η έγκριση και από την Ολομέλεια.

Όσον αφορά το θέμα της πώλησης αμερικανικών μαχητικών F–16 στην Τουρκία, ο Χακάν Φιντάν φέρεται να δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά αναμένει από την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο να ενεργήσουν σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, με την τουρκική πλευρά να υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις για μόνιμη ειρήνη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή