ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τουλάχιστον δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από το τελευταίο «μπαράζ» ρωσικών επιθέσεων

Ουκρανία: Τουλάχιστον δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από το τελευταίο «μπαράζ» ρωσικών επιθέσεων
AP.

Η Μόσχα «εξαπέλυσε» σήμερα μία από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις της, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία «εξαπέλυσε» σήμερα, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, μία από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις της, στον πόλεμο με την Ουκρανία, σκοτώνοντας δεκαοκτώ αμάχους, τραυματίζοντας περισσότερους από 130 άλλους και πλήττοντας κτήρια κατοικιών στο Κίεβο, στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε πως η –μεγάλης έκτασης– αεροπορική επίθεση τις τελευταίες ημέρες του χρόνου δείχνει πως δεν θα πρέπει να υπάρξει «συζήτηση για ανακωχή» με το Κρεμλίνο, σε μία εποχή κατά την οποία υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον της κρίσιμης δυτικής υποστήριξης για το Κίεβο.

«Σήμερα, εκατομμύρια Ουκρανοί ξύπνησαν με τον ισχυρό ήχο εκρήξεων. Μακάρι αυτοί οι ήχοι στην Ουκρανία να μπορούσαν να ακουστούν σε όλον τον κόσμο», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, απευθύνοντας έκκληση στους συμμάχους της Ουκρανίας να συνεχίσουν να παρέχουν μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια στη χώρα του.

Στο Κίεβο, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι φέρεται να έχουν σκοτωθεί και 32 έχουν επιβεβαιωμένα τραυματισθεί έπειτα από χτύπημα σε κτήρια κατοικιών και σε ακατοίκητη ιδιοκτησία, όπως ανέφεραν η αστυνομία και άλλοι αξιωματούχοι. Η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι κατέρριψε 87 πυραύλους «Κρουζ» και 27 μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε σύνολο 158 εναέριων «στόχων» της Ρωσίας.

«Η Ρωσία επιτέθηκε με όλα όσα είχε στο οπλοστάσιο. Πυροδοτήθηκαν περίπου 110 πύραυλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους καταρρίφθηκαν», έγραψε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Telegram.

Η Ουκρανία προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες πως η Ρωσία μπορεί να δημιουργεί απόθεμα πυραύλων, ώστε να «εξαπολύσει» μεγάλη αεροπορική επίθεση στο ενεργειακό σύστημα. Τον περασμένο χειμώνα, εκατομμύρια άνθρωποι «βυθίσθηκαν» στο σκοτάδι όταν ρωσικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν το ενεργειακό δίκτυο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως το σημερινό πλήγμα ήταν «μία από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και χωριά από την 22α Φεβρουαρίου 2022». Το Υπουργείο Ενέργειας ανέφερε διακοπές ρεύματος στις περιοχές της νότιας Οδησσού, του βορειανατολικού Χάρκοβου, του κεντρικού Ντνιπροπετρόφσκ και στην περιοχή έξω από το Κίεβο.

Πληροφορίες για εκτεταμένες ζημιές

Πύραυλοι έπληξαν, επίσης, αρκετές εγκαταστάσεις υποδομών στη Ζαπορίζια. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κεντρική περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ, όπου έπληξαν ένα εμπορικό κέντρο, ένα σπίτι και ένα εξαώροφο κτίριο, ανέφερε η αστυνομία.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Οδησσό, στην πόλη – λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και τουλάχιστον 15 τραυματίσθηκαν, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Κυβερνήτη, κάνοντας λόγο για πλήγματα σε κτήρια κατοικιών.

Στην περιφέρεια του Λβιβ, στα σύνορα με την Πολωνία, επιβεβαιώθηκαν πυραυλικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις μη κατονομαζόμενης κρίσιμης υποδομής, σύμφωνα με το γραφείο του Προέδρου.

Ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε ένα πολυώροφο κτήριο στο Λβιβ που καταστράφηκε. Τρία σχολεία και ένα νηπιαγωγείο υπέστησαν επίσης ζημιές, όπως γνωστοποίησε ο Δήμαρχος.

Στο Χάρκοβο, πυραυλικό πλήγμα κατέστρεψε μία αποθήκη, εγκαταστάσεις βιομηχανίας, ιατρικές εγκαταστάσεις και αποθήκη μεταφορών, όπως ανέφερε ο Περιφερειακός Κυβερνήτης, ενώ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 11 τραυματίσθηκαν.

Σχετικές ειδήσεις