ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ιαπωνία: Λήξη συναγερμού για τον πυρηνικό σταθμό της Σίκα - Ασφαλείς οι εγκαταστάσεις

Σεισμός στην Ιαπωνία: Λήξη συναγερμού για τον πυρηνικό σταθμό της Σίκα - Ασφαλείς οι εγκαταστάσεις

Σεισμός στην Ιαπωνία: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Χοκουρίκου δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετά τα 7,6 Ρίχτερ

Το «φάντασμα» της Φουκουσίμα από τον καταστροφικό σεισμό του 2011 επανήλθε στις μνήμες όλων μετά τα 7,6 Ρίχτερ που χτύπησαν την επαρχία Χοκουρίκου στην Ιαπωνία ανήμερα της Πρωτοχρονικάς.

Αμέσως σήμανε συναγερμός για τον πυρηνικό σταθμό στην πόλη Σίκα, ωστόσο σύμφωνα με την γιαπωνέζικη Κυβέρνηση δεν παρατηρήθηκε κάποιο πρόβλημα.

«Έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν ανωμαλίες στον πυρηνικό σταθμό Σίκα και σε άλλους σταθμούς προς το παρόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Yoshimasa Hayashi.

Η Hokuriku Electric Power, η Tokyo Electric Power Co και η Kansai Electric Power λειτουργούν αρκετούς πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος της ακτογραμμής που θα μπορούσαν να πληγούν από τσουνάμι.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τον σεισμό του 2011, οι Ιαπωνικές Αρχές προχώρησαν στην κατασκευή τοίχου από οπλισμένο σκυρόδεμα ώστε να θωρακίσει τους αντιδραστήρες από ένα πιθανό τσουνάμι.

Το τείχος σχεδιάστηκε 4 μέτρα ύψος και 700 μέτρα μήκος, 11 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Δίπλα σε αυτό έχει εγκατασταθεί μια νέα πύλη αποστράγγισης για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου σε περίπτωση που το θαλασσινό νερό θα μπορούσε να περάσει πάνω από τον τοίχο και να βυθίσει το εργοστάσιο.

Άλλα μέτρα ασφαλείας έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν την εγκατάσταση μιας επιπλέον αντλίας για την ψύξη των αντιδραστήρων με θαλασσινό νερό και μιας επιπλέον πηγής ενέργειας για τη λειτουργία μιας βαλβίδας για την εξαέρωση του ατμού από τους αντιδραστήρες.