«ΒΡΥΧΑΤΑΙ» Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΕΛΛΟΝΤΟΣ ΗΛΙΟΥ

ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ιαπωνία: Εφιάλτης δίχως τέλος - Ανησυχία για το αν τα 7,6 Ρίχτερ ήταν η κύρια δόνηση

Σεισμός στην Ιαπωνία: Εφιάλτης δίχως τέλος - Ανησυχία για το αν τα 7,6 Ρίχτερ ήταν η κύρια δόνηση

Σεισμός στην Ιαπωνία: Η Ιαπωνία προσπαθεί να συνέλθει από τον μεγάλο σεισμό που έπληξε τη δυτική ακτή - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Σε εφιάλτη μετατράπηκε η Πρωτοχρονιά για εκατομμύρια κατοίκους στην επαρχία Χοκουρίκου της Ιαπωνίας μετά τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στις 4 το μεσημέρι, τοπική ώρα.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πάνω από 20 ισχυροί μετασεισμοί έχουν καταγραφεί, μετά την εκδήλωση των 7,6 Ρίχτερ. Ένας πρώτος μεγέθους 5,7 βαθμών στις 09:06 στο εσωτερικό, ένας άλλος μεγέθους 6,1 βαθμών στις 09:18, στη συνέχεια τρεις ακόμη μεγέθους 4,5 έως 4,8 βαθμών έως τις 09:16.

Ενώ η σεισμική ακολουθία κρίνεται ως «λογική», οι επιστήμονες δεν μπορούν να αναφερθούν με σιγουριά στο αν τα 7,6 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, κάτι το οποίο προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Και αυτό γιατί η Ιαπωνία βρίσκεται στην ηφαιστειακή ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού (γνωστή και ως «Δαχτυλίδι της Φωτιάς»), στη συμβολή τριών τεκτονικών πλακών, κάτι που ευθύνεται και για τους συχνούς σεισμούς που συμβαίνουν στη περιοχή.

Τσουνάμι σε γειτονικές χώρες!

Η επαρχία Γκάνγουον της Νότιας Κορέας προειδοποίησε τους κατοίκους να λάβουν μέτρα προφύλαξης και να μετακινηθούν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη βόρεια κεντρική Ιαπωνία σήμερα και προκάλεσε προειδοποιήσεις για τσουνάμι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και Ασφάλειας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε νωρίτερα πως η στάθμη της θάλασσας σε ορισμένα τμήματα της επαρχίας Γκάνγουον στην ανατολική ακτή μπορεί να αυξηθεί μετά τον σεισμό αρχικά εκτιμώμενου μεγέθους 7,6 βαθμών που έπληξε τη βόρεια κεντρική Ιαπωνία και εξέδωσε προειδοποίηση για προσοχή.

Είχε αναφέρει πως τσουνάμι ύψους έως και 0,3 μέτρου μπορεί να έφθανε στην ανατολική ακτή της Νότιας Κορέας από τις 11:29 έως στις 12:17 σήμερα.

Η επαρχία Γκάνγουον είπε στους κατοίκους σε μηνύματα κειμένου έκτακτης ανάγκης να μείνουν μακριά από την ακτή και να απομακρυνθούν προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Η πόλη Σάμτσοκ συνέστησε στους κατοίκους να μετακινηθούν σε περιοχές με μεγαλύτερο ύψος από ένα τριώροφο κτήριο, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών και Ασφάλειας.

Η Βόρεια Κορέα εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τις ανατολικές ακτές της χώρας, μετά τον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε σήμερα τη βορειοκεντρική Ιαπωνία.

Οι βορειοκορεάτικες αρχές τόνισαν ότι κύματα ύψους έως και 2,08 μέτρων ενδέχεται να φτάσουν στις ακτές της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Παράλληλα, τμήματα της δυτικής ακτής του νησιού Σαχαλίνη και οι ηπειρωτικές πόλεις Βλαδιβοστόκ και Ναχόντκα, που βρίσκονται κοντά στην Ιαπωνία στη ρωσική ακτή του Ειρηνικού, απειλούνται από τσουνάμι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχους.

Σεισμικές δονήσεις, με την πιο ισχυρή να είναι προκαταρκτικά εκτιμώμενου μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξαν σήμερα την κεντρική Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι και οι αρχές να απευθύνουν συστάσεις στους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές τους.

Σύμφωνα με το TASS, το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας διέψευσε προηγούμενες αναφορές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη απομάκρυνση του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο στη Σαχαλίνη.

Εικόνες Αποκάλυψης

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, μόλις λίγες ώρες μετά την έλευση του 2024, η Ιαπωνία σείστηκε από 7,6 Ρίχτερ με επίκεντρο την επαρχία Χοκουρίκου.

Από την σεισμική δόνηση, δεκάδες σπίτια δεν άντεξαν και γκρεμίστηκαν ενώ στην Ουατζίμα άνοιξε η γη κυριολεκτικά στα δυο!

Την ίδια ώρα, έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα κύματα, τα οποία έχουν χτυπήσει δεκάδες περιοχές στην δυτική Ιαπωνία. Μάλιστα στην πόλη Νιιγκάτα αναμένονται κύματα ύψους 3 μέτρων ωστόσο ο τηλεοπτικός σταθμός NHK ανέφερε πως υπάρχει κίνδυνος για κύματα ύψους 5 μέτρων!

Δείτε ζωντανή εικόνα:

«Συνειδητοποιούμε ότι το σπίτι σας, τα υπάρχοντά σας είναι όλα πολύτιμα για εσάς, αλλά η ζωή σας είναι σημαντική πάνω από οτιδήποτε άλλο. Τρέξτε στο υψηλότερο δυνατό έδαφος», είπε στους τηλεθεατές ένας παρουσιαστής στο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Περίπου 33.500 νοικοκυριά στη δυτική ακτή του Χονσού έμειναν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Το ρωσικό υπουργείο έκτακτης ανάγκης δήλωσε ότι τμήματα της δυτικής ακτής του νησιού Σαχαλίνη, που βρίσκεται κοντά στην Ιαπωνία στη ρωσική ακτή του Ειρηνικού, απειλούνται επίσης από τσουνάμι και ότι ο τοπικός πληθυσμός εκκενώνεται, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Εν τω μεταξύ, στη Σεούλ, η μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η στάθμη της θάλασσας σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας Gangwon στην ανατολική ακτή ενδέχεται να ανέβει μετά τον σεισμό

Άντεξε ο πυρηνικός σταθμός στην Σίκα

Το «φάντασμα» της Φουκουσίμα από τον καταστροφικό σεισμό του 2011 επανήλθε στις μνήμες όλων μετά τα 7,6 Ρίχτερ που χτύπησαν την επαρχία Χοκουρίκου στην Ιαπωνία ανήμερα της Πρωτοχρονικάς.

Αμέσως σήμανε συναγερμός για τον πυρηνικό σταθμό στην πόλη Σίκα, ωστόσο σύμφωνα με την γιαπωνέζικη Κυβέρνηση δεν παρατηρήθηκε κάποιο πρόβλημα.

«Έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν ανωμαλίες στον πυρηνικό σταθμό Σίκα και σε άλλους σταθμούς προς το παρόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Yoshimasa Hayashi.

Η Hokuriku Electric Power, η Tokyo Electric Power Co και η Kansai Electric Power λειτουργούν αρκετούς πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος της ακτογραμμής που θα μπορούσαν να πληγούν από τσουνάμι.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τον σεισμό του 2011, οι Ιαπωνικές Αρχές προχώρησαν στην κατασκευή τοίχου από οπλισμένο σκυρόδεμα ώστε να θωρακίσει τους αντιδραστήρες από ένα πιθανό τσουνάμι.

Το τείχος σχεδιάστηκε 4 μέτρα ύψος και 700 μέτρα μήκος, 11 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Δίπλα σε αυτό έχει εγκατασταθεί μια νέα πύλη αποστράγγισης για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου σε περίπτωση που το θαλασσινό νερό θα μπορούσε να περάσει πάνω από τον τοίχο και να βυθίσει το εργοστάσιο.

Άλλα μέτρα ασφαλείας έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν την εγκατάσταση μιας επιπλέον αντλίας για την ψύξη των αντιδραστήρων με θαλασσινό νερό και μιας επιπλέον πηγής ενέργειας για τη λειτουργία μιας βαλβίδας για την εξαέρωση του ατμού από τους αντιδραστήρες.

Η μαρτυρία του Γεράσιμου Παπαδόπουλου που έζησε τον σεισμό

Στην Ιαπωνία βρίσκεται για τις γιορτές των Χριστουγέννων ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος βίωσε και τον ισχυρό σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τη χώρα.

Όπως έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook περιγράφοντας τον σεισμό, ήταν «μοναδική εμπειρία η επίσημη προειδοποίηση για το σεισμό, που έφθασε σε όλα τα κινητά, σε δημόσιο χώρο, 1 λεπτό πριν την άφιξη των σεισμικών κυμάτων». Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει επιπλέον ότι ήδη καταγράφεται τσουνάμι τριών μέτρων και τα γρήγορα τρένα-σφαίρες σταμάτησαν αυτόματα, ενώ αναφέρονται και καταρρεύσεις κτιρίων στην επικεντρική περιοχή.

Σχετικές ειδήσεις