ΚΟΣΜΟΣ

Φρέντερικ: Ποιος είναι ο «πρίγκιπας του πάρτι» που θα γίνει βασιλιάς της Δανίας

Φρέντερικ: Ποιος είναι ο «πρίγκιπας του πάρτι» που θα γίνει βασιλιάς της Δανίας
Αρχείου AP

Φρέντερικ: Ο προορισμένος να αναλάβει τον θρόνο τη δεκαετία του 1990 είχε αναπτύξει τη φήμη του «πρίγκιπα του πάρτι»

Μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση της μητέρας του Βασίλισσας Μαγκρέτε Β', ο διάδοχος του θρόνου Φέντερικ της Δανίας θα ανέβει στο θρόνο στις 14 Ιανουαρίου.

Παντρεμένος πατέρας τεσσάρων παιδιών και παθιασμένος περιβαλλοντολόγος, ο 55χρονος διάδοχος μιλά τέσσερις γλώσσες

Ο προορισμένος να αναλάβει τον θρόνο τη δεκαετία του 1990 είχε αναπτύξει τη φήμη του «πρίγκιπα του πάρτι».

Λέγεται ότι ωρίμασε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Πανεπιστήμιο του Aarhus, όπου αποφοίτησε από τις πολιτικές επιστήμες.

Στο πλαίσιο της πορείας του, πέρασε κάποιο χρόνο σπουδάζοντας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ μεταξύ 1992 και 1993.

Η στρατιωτική του εκπαίδευση ξεκίνησε το 1986 στο σύνταγμα της Βασίλισσας Life Guard.

Το 2010 διορίστηκε διοικητής στο ναυτικό και συνταγματάρχης στο στρατό και την αεροπορία.

Ο διάδοχος του θρόνου Φρειδερίκος παραμένει ενεργός στις αμυντικές δυνάμεις της χώρας του.

Η Μαρί Ρόντε, βασιλική ανταποκρίτρια του δανικού τηλεοπτικού σταθμού TV2, είπε ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Frederik δεν ήταν πάντα «έτοιμος» για τον μελλοντικό του ρόλο ως μονάρχης.

Η ίδια είπε στο Sky News: «Έχει μιλήσει ο ίδιος ότι όταν έγινε 18, δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένος για αυτό που του συνέβη εκείνη τη στιγμή.Έχει αφιερώσει πολύ χρόνο για να προετοιμαστεί - όπως να συνηθίσει το γεγονός ότι αυτό είναι το καθήκον της ζωής του και έχει δουλέψει πολύ για αυτό.

«Δεν ξέρω αν θα τον αποκαλούσατε πρίγκιπα του πάρτι σήμερα, νομίζω ότι έχει αλλάξει πολύ, αλλά έτσι ήταν εκείνη την εποχή».

Τα τελευταία χρόνια, ο πρίγκιπας -ο οποίος μιλά επίσης αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά- έχει αναλάβει περισσότερες ευθύνες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακής υγείας της βασίλισσας μητέρας του.

Σύμφωνα με τη Ρόντε "Έχει μεγάλη στρατιωτική μόρφωση και του αρέσει η ροκ μουσική, πηγαίνει σε συναυλίες και φεστιβάλ και ασχολείται πολύ με τις αθλητικές εκδηλώσεις. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, είναι πολύ διαφορετικός από τη μητέρα του."

Η οικογένειά του

Ο πρίγκιπας Φρεντερικ είναι το μεγαλύτερο παιδί της βασίλισσας Μαρκρετε και του πρίγκιπα Χένρικ της Δανίας, ο οποίος πέθανε το 2018.

Ο μικρότερος αδερφός του, πρίγκιπας Ιωακείμ της Δανίας, είναι ένα χρόνο νεότερος του.

Το 2022, η βασίλισσα αφαίρεσε τους βασιλικούς τίτλους των τεσσάρων παιδιών του Ιωακείμ, λέγοντας ότι ήταν «απαραίτητη μελλοντική προστασία της μοναρχίας».

Η κίνηση δεν επηρέασε τα παιδιά του πρίγκιπα διαδόχου Φρενντερικ, τα οποία διατηρούν όλοι τους τίτλους τους, ούτε επηρέασε τη γραμμή διαδοχής.

Ο Φρέντερικ συνάντησε για πρώτη φορά τη σύζυγό του, Μαίρη, διάδοχη πριγκίπισσα της Δανίας, σε ένα μπαρ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000.

Η γεννημένη στην Αυστραλία πριγκίπισσα εργαζόταν στη διαφήμιση πριν γνωρίσει τον πρίγκιπα.

Παντρεύτηκαν το 2004 και το ζευγάρι έχει τέσσερα παιδιά - τον 18χρονο πρίγκιπα Κρίστιαν, τη 16χρονη πριγκίπισσα Ισαβέλλα και τα 12χρονα δίδυμα Πρίγκιπα Βίνσεντ και Πριγκίπισσα Ζοζεφίν.

Τι είδους βασιλιάς θα είναι;

Αν και ο μονάρχης είναι αρχηγός του κράτους, το σύνταγμα της Δανίας αποκλείει αυστηρά τη συμμετοχή τους στην πολιτική του κόμματος.

Αλλά από τότε που πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη για το κλίμα COP15 στην Κοπεγχάγη το 2009, ο διάδοχος του θρόνου ασχολείται με τις παγκόσμιες κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.