ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορικό δυστύχημα Ιαπωνία - Κωνσταντέλλος: «Οι αρχές γνωρίζουν ποιος έχει κάνει το ολέθριο λάθος»

Αεροπορικό δυστύχημα Ιαπωνία - Κωνσταντέλλος: «Οι αρχές γνωρίζουν ποιος έχει κάνει το ολέθριο λάθος»

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναλύει όσα έγιναν στο αεροπορικό δυστύχημα στην Ιαπωνία

Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Κυβερνήτης της Πολιτικής Αεροπορίας, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μίλησε στο Star, για το αεροπορικό δυστύχημα στην Ιαπωνία τονίζοντας ότι πρόκειται για καθαρά ανθρώπινο λάθος και πώς για το μέγεθος του δυστυχήματος υπήρξαν οι απώλειες ήταν οι λιγότερες δυνατές.

Όπως τονίζει ο ειδικός, οι Αρχές θα εξετάσουν όσα συνέβησαν ενώ οι έρευνες κινούνται γύρω από τους τρεις εμπλεκόμενους, δηλαδή το αεροσκάφος της Ιαπωνικής εταιρείας, το αεροσκάφος της ακτοφυλακής και οι ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας.

«Είναι προφανές ότι δεν είναι το πρώτο αντίστοιχο ατύχημα που συνέβη στην Πολιτική Αεροπορία. Προφανώς κάποιος έχει κάνει λάθος. Ήδη οι αρχές έχουν απομαγνητοφωνήσει τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής και γνωρίζουν ποιος έχει κάνει αυτό το ολέθριο λάθος. Προφανώς έχει συμβεί κάποιο ανθρώπινο λάθος και από εκεί και πέρα η εξέλιξη αυτής της κρίσης έχει να κάνει με το ότι για ένα τέτοιου μεγέθους ατύχημα είχαμε τις λιγότερες απώλειες. Η φωτιά σε αυτό το ατύχημα ήταν πολύ μεγάλη. Αυτά τα αεροσκάφη έχουν εξαιρετικές και σκληρές διαδικασίες πιστοποίησης» ανέφερε αρχικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο για το οποίο έχει σχεδιαστεί το αεροσκάφος. Αν αυτό δεν ήταν εφικτό, δηλαδή να εκκενωθεί σε 2 λεπτά, δεν θα μπορούσε το συγκεκριμένο αεροσκάφος να πάρει πιστοποίηση», πρόσθεσε.

Γάλλοι εμπειρογνώμονες θα συμμετάσχουν στην έρευνα για το αεροπορικό δυστύχημα στο αεροδρόμιο Χανέντα

Μια ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) πολιτικής αεροπορίας αναμένεται αύριο στην Ιαπωνία, προκειμένου να συμβάλει στην έρευνα για τη σύγκρουση ενός Airbus της Japan Airlines με αεροπλάνο της ιαπωνικής ακτοφυλακής στο αεροδρόμιο του Τόκιο.

Το Airbus Α350 της ιαπωνικής εταιρείας συγκρούστηκε, κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Χανέντα, με ένα Bombardier Dash 8 της ακτοφυλακής, το οποίο ετοιμαζόταν να απογειωθεί. Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.

Οι 367 επιβάτες και τα 12 μέλη του πληρώματος του Airbus πρόλαβαν να το εκκενώσουν, μολονότι είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Οι πέντε από τους έξι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο της ακτοφυλακής σκοτώθηκαν.

Η γαλλική BEA συμμετέχει στις τεχνικές έρευνες σε ατυχήματα που συμβαίνουν στο εξωτερικό, ως υπηρεσία της χώρας κατασκευής του αεροσκάφους. Τα Α350 κατασκευάζονται στην Τουλούζη, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Η Japan Airlines έχει στον στόλο της 16 αεροπλάνα του ευρωπαϊκού ομίλου.

Ιαπωνία: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιβατών

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Χανέντα με τους επιβάτες να δηλώνουν ότι άκουσαν έναν θόρυβο σαν να είχαν χτυπήσει και πώς τινάχθηκαν ψηλά μόλις προσγειώθηκαν. «Είδα σπίθες έξω από το παράθυρο και την καμπίνα γεμάτη με καπνό» περιγράφει ένας από τους επιβάτες.

Μια μητέρα η οποία περίμενε στις αφίξεις την 29χρονη κόρη της με τον σύντροφό της νόμιζε αρχικά ότι η πτήση είχε καθυστέρηση μέχρι που της τηλεφώνησε η κόρη της. «Μου είπε ότι το αεροπλάνο είχε αρπάξει φωτιά κι ότι η ίδια το εγκατέλειψε μέσω της τσουλήθρας. Ανακουφίστηκα πολύ που ήταν καλά», είπε χαρακτηριστικά η γυναίκα.

Ο Guy Maestre ένας από τους επιβάτες με καταγωγή από τη Γαλλία μιλώντας στο CNN περιέγραψε όσα βίωσε. «Ήλπιζα ότι όλοι θα ήταν ασφαλείς. Ήταν σοκαριστικό να το βλέπεις. Ήμουν σε άλλο αεροπλάνο στο κάθισμα του παραθύρου – ετοιμαζόμασταν να απογειωθούμε και ακούσαμε ένα μεγάλο μπαμ. Κοιτάξαμε από τα παράθυρά μας και είδαμε ένα τεράστιο ίχνος φλόγας να τρέχει στον διάδρομο. Οι φλόγες πήγαιναν όλο και πιο ψηλά, όταν είδαμε πυροσβεστικά οχήματα να περνούν από τον διάδρομο».

Η Mika Yamake άκουσε την είδηση ενώ κατευθυνόταν προς αεροδρόμιο. «Δεν συνειδητοποίησα ότι ήταν τόσο μεγάλο περιστατικό μέχρι που είδα εικόνες στις ειδήσεις. Στην αρχή ήταν μόνο αναφορές για καπνό, αλλά μετά είδα εικόνες από φλόγες και ένιωσα μεγαλύτερη ανησυχία. Κατάλαβα ότι ο σύζυγός μου ήταν σε αυτό το αεροπλάνο μόνο όταν με κάλεσε. Με πήρε από μέσα και μου είπε ότι είδε καπνό να βγαίνει»

Πλάνα από το εσωτερικό του αεροσκάφους

Στο μεταξύ, βίντεο που αναρτήθηκαν στη πλατφόρμα Χ εκτιμάται ότι δείχνουν το εσωτερικό του αεροσκάφους των Ιαπωνικών Γραμμών πριν από την εκκένωσή του.

Σημειώνεται ότι το επίμαχο υλικό αναδημοσίευσε και ο ιστότοπος Sky News, επισημαίνοντας πάντως ότι η αυθεντικότητά του δεν έχει επαληθευτεί.

Πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ΝΗΚ δείχνουν το αεροσκάφος να έχει τυλιχτεί στις φλόγες ενώ είναι καθηλωμένο στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου και επιβάτες του να απομακρύνονται από αυτό χρησιμοποιώντας την φουσκωτή τσουλήθρα εγκατάλειψης αεροσκάφους. Επίσης πυροσβέστες φαίνονται να βρίσκονται επί τόπου και να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά. Το αεροσκάφος καταστράφηκε ολοσχερώς.

Εκπρόσωπος της Japan Airlines ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Σιν-Τσιτόζ του Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία και η φωτιά εκδηλώθηκε όταν αυτό προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Χανέντα το απόγευμα της Τρίτης τοπική ώρα.