ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η διπλή βομβιστική επίθεση στο Ιράν θυμίζει εκείνες του ISIS

iran
Photo: AP

Ιράν: Οι δυο εκρήξεις έγιναν κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του στρατηγού Σουλεϊμάνι

Τρομοκρατική ενέργεια που διέπραττε συχνά στο παρελθόν η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εκτίμησε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη διπλή έκρηξη η οποία στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 103 ανθρώπων κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμάνι στην Κερμάν του Ιράν.

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχολίασε πως «μοιάζει να επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση, του είδους που έκανε το ΙΚ στο παρελθόν, αυτή είναι (...) η υπόθεση εργασίας που κάνουμε εξ όσων γνωρίζω».

Οι δυο εκρήξεις έγιναν κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του στρατηγού Σουλεϊμάνι, η πρώτη σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από τον τάφο του και τη δεύτερη περίπου ένα χιλιόμετρο από την πρώτη, σύμφωνα με το ιρανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Η ιρανική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για 211 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης μέχρι στιγμής.

Ο στρατηγός Σουλεϊμάνι σκοτώθηκε σε πλήγμα αμερικανικού drone κατά διαταγή του αμερικανού τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το 2020.