ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Μπλίνκεν-Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Μπλίνκεν-Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη

Με φόντο την κρίση στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντά αυτή την ώρα τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη.

Τα θέματα στην ατζέντα είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τα τελευταία βήματα για την ολοκλήρωση της επικύρωσης από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η έγκριση των ΗΠΑ για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Θα συζητήσουν επίσης διμερή ζητήματα.

Οι δυο άντρες είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά την προηγούμενη εβδομάδα, στη σκιά της πρόσφατης απόφασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να εγκρίνει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Κύπρο.

Η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Vahdettin, ενώ αμέσως μετά ο Άντονι Μπλίνκεν θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των επαφών του στη γειτονική χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να πιέσουν την Τουρκία να μην καθυστερήσει περαιτέρω την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το σχετικό πρωτόκολλο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και τα επόμενα βήματα είναι να περάσει από την Ολομέλεια, η οποία επιστρέφει από τις διακοπές στις 16 Ιανουαρίου, και να λάβει την τελική υπογραφή από το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα αναμένεται να θέσει μετ' επιτάσεως την αγορά των F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο πεπαλαιωμένο στόλο της τουρκικής αεροπορίας, καθώς έχει θέσει θέμα ταυτόχρονης έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης των μαχητικών.

Τον Μπλίνκεν υποδέχθηκαν χθες, Παρασκευή 5/1 στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης η γενική διευθύντρια διμερών πολιτικών υποθέσεων αρμόδια για τις ΗΠΑ στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην 'Αγκυρα Τζέφρι Φλέικ, η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, Τζούλι Ίντεχ, και άλλοι αξιωματούχοι.

Μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο, αντίστοιχα.