Συναγερμός στην ΕΕ για την «τριδημία» αναπνευστικών ασθενειών - Τι προβληματίζει τους ειδικούς

Η Ευρώπη δίνει μάχη με μία «τριδημία» αναπνευστικών ασθενειών που προκαλεί συναγερμό στους ειδικούς. Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, covid-19 και RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) γεμίζει τα νοσοκομεία και οδηγεί στην επαναφορά της υποχρεωτικής μάσκας σε πολλές περιοχές

Συναγερμός στην Ευρώπη για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού
Συναγερμός στην Ευρώπη για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού
ΑΡ
7'

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «τριδημία» που απειλεί να ωθήσει τα συστήματα υγείας στα άκρα, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης επιδεινώνεται από την επανεμφάνιση της Covid-19 και από άλλες ασθένειες του αναπνευστικού που εμφανίζουν έξαρση.

Η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς τα νοσοκομεία των δύο χωρών δίνουν μάχη να αντιμετωπίσουν μια εισροή ασθενών, ενώ οι εντολές για τη χρήση μάσκας από την εποχή του κορονοϊού επανέρχονται σε εγκαταστάσεις υγείας σε ορισμένες περιοχές.

Αυξήσεις σε κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στη Γερμανία, όπου η αρχή δημόσιας υγείας δήλωσε ότι ένα κύμα γρίπης ξεκίνησε επίσημα στις 11 Δεκεμβρίου, και στη Γαλλία, όπου 10 από τις 18 περιφέρειες της χώρας βρίσκονται επίσημα σε φάση επιδημίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώθηκε μια ελαφρά αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και των νοσηλειών, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμη.

Έξαρση αναπνευστικών ιών στην ΙσπανίαFT

Στην Ισπανία, η περίοδος των χριστουγέννων οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων γρίπης κατά 75% την τελευταία εβδομάδα του 2023, σύμφωνα με στοιχεία από το κρατικό Ινστιτούτο Υγείας Carlos III. Οι αναφορές για γρίπη εν τω μεταξύ που οδηγεί σε σοβαρή πνευμονία πληθαίνουν.

Σχεδόν τα μισά από όλα τα τεστ γρίπης στην Ισπανία ήταν θετικά την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου έναντι 27% τις προηγούμενες επτά ημέρες. Τα κρούσματα Covid-19 σταθεροποιήθηκαν με μόνο το 10% των τεστ να βγαίνουν θετικά στο τέλος του 2023, αλλά ο ιός προκαλούσε αυξανόμενο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, ειδικά μεταξύ ατόμων άνω των 80 ετών, ανέφερε το ινστιτούτο Carlos III.

Τα παιδιά, εν τω μεταξύ νοσούν σε μεγάλους αριθμούς με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) ο οποίος μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα και έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση στις νοσηλείες βρεφών ηλικίας κάτω του έτους.

Επανέρχεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Ο συνδυασμός της γρίπης, της Covid-19 και του RSV έριξε βαριά σκιά στην ευρωπαϊκή εορταστική περίοδο που χαρακτηρίστηκε από βήχα, κρυολόγημα και ανθρώπους που παρέλειψαν τους εορτασμούς επειδή ένιωθαν υπερβολική αδιαθεσία. Όσοι τελικά κατάφεραν να βρεθούν αντιμετώπισαν συζητήσεις σχετικά με το ποιος εμβολιάστηκε κατά της γρίπης και αν ήταν πλέον πολύ αργά για να κάνει εμβόλιο.

Μέχρι το Σάββατο, τρεις ισπανικές περιφέρειες - η Καταλονία, η Βαλένθια και η Μούρθια - είχαν κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις εγκαταστάσεις υγείας. Η Μόνικα Γκαρθία, υπουργός Υγείας της Ισπανίας, συγκάλεσε συνάντηση περιφερειακών αρχηγών υγείας σήμερα Δευτέρα (8/1) για να συζητήσουν την επέκταση της εντολής σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Γκαρθία είπε την Παρασκευή ότι η αύξηση των ασθενειών θα «ενταθεί» τις επόμενες ημέρες και κάλεσε τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί στις μεγάλες εσωτερικές συγκεντρώσεις και στις εγκαταστάσεις υγείας. «Εν ολίγοις, κάνουμε έκκληση στην κοινή λογική και ζητάμε το ίδιο ανθεκτικό πνεύμα που επέδειξαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της πανδημίας», είπε.

Το CSIF, ένα ισπανικό σωματείο του οποίου τα μέλη περιλαμβάνουν επαγγελματίες υγείας, έχει προειδοποιήσει ότι ορισμένα νοσοκομεία βρίσκονται σε σημείο κορεσμού. Εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις υγειονομικές εγκαταστάσεις, έχει ζητήσει ειδικά μέτρα αερισμού και καλεί τους ανθρώπους να επιδεικνύουν σύνεση στην απόφασή τους εάν πρέπει να επισκεφτούν γιατρό.

Η «τέλεια καταιγίδα» των Χριστουγέννων και των ιών

Παρόμοια τάση καταγράφηκε και στην Ιταλία, όπου εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσίασαν γρίπη, Covid και RSV τις δύο τελευταίες εβδομάδες του 2023, σύμφωνα με το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων ενίσχυσε την πίεση στα νοσοκομεία και στα επείγοντα που αντιμετωπίζουν χρόνια έλλειψη κλινών και προσωπικού.

Ως αποτέλεσμα, οι μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν καθυστερήσει, καθώς περισσότεροι από 1.000 ασθενείς στην περιοχή της Ρώμης περιμένουν να μεταφερθούν από τα επείγοντα σε πτέρυγες, σύμφωνα με την Ιταλική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής.

Ανησυχητική αύξηση της γρίπης στην ΙταλίαFT


Ο Ρομπέρτο Κοσεντίνι, επικεφαλής των επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο του Μπέργκαμο στη βόρεια Ιταλία, είπε στους Financial Times ότι ο συνδυασμός των αναπνευστικών ιών και των Χριστουγεννιάτικων διακοπών είχε προκαλέσει μια «τέλεια καταιγίδα», με πολλούς νέους και παιδιά να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

«Η φετινή γρίπη ήταν αρκετά λοιμώδης, ειδικά στο αναπνευστικό σύστημα, ακόμη και στους νέους. Κληθήκαμε να νοσηλεύσουμε περισσότερους ανθρώπους με επιπλοκές λόγω γρίπης από ό,τι συνήθως». Ο Κοσεντίνι είπε ότι οι πρώτες μέρες του 2024 ήταν οι χειρότερες, όταν το νοσοκομείο του έπρεπε να προσθέσει γιατρούς και νοσηλευτές και να δημιουργήσει νέους θαλάμους «επειδή υπήρχαν πάρα πολλοί άρρωστοι».

Γιατί αυξάνονται οι λοιμώξεις

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού θα είναι περισσότερες από το συνηθισμένο αυτό το χειμώνα λόγω χαμηλότερων επιπέδων ανοσίας, αφού τα μέτρα κατά της Covid-19 των τελευταίων ετών είχαν οδηγήσει σε συνολική μείωση ανάλογων περιστατικών.

Κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού για την Covid-19 και τη γρίπη και να ενισχύσουν την ικανότητα των τμημάτων έκτακτης ανάγκης, καθώς και να ενθαρρύνουν το πλύσιμο των χεριών και τη χρήση μάσκας για τους πιο ευάλωτους.

Ο Χοσέ Μαρία Μολέρο της ομάδας μολυσματικών ασθενειών στην Ισπανική Εταιρεία Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής είπε ότι ο όρος «τριδημία» δεν πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη ότι τα άτομα κολλάνε πολλαπλούς ιούς αλλά ότι πάσχουν από μία από τις τρεις ασθένειες. «Υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις συνλοίμωξης», εξήγησε ο Mολέρο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη βιώσει μεγάλη αύξηση της γρίπης φέτος τον χειμώνα. Τα δεδομένα για την τελευταία εβδομάδα του 2023 στη Βρετανία έδειξαν μια ελαφρά άνοδο στο ποσοστό των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στη γρίπη, σύμφωνα με εργαστηριακά δείγματα: αυξήθηκε στο 11,8% από 11,2% την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νοσηλείες λόγω γρίπης αυξήθηκαν σε 6,8 ανά 100.000 από 5,1 ανά 100.000 την περασμένη εβδομάδα και οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας και υψηλής εξάρτησης εμφάνισαν αύξηση ανά εβδομάδα, αλλά παρέμειναν χαμηλές.

Η Mέρι Ράμσι διευθύντρια προγραμμάτων δημόσιας υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποίησε: «Η χειμερινή κορύφωση για τη γρίπη δεν έχει ακόμη έρθει και μπορεί να συμπέσει με τα υψηλά επίπεδα της Covid-19».

Κορονοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη Σαρηγιάννη - «Πάμε για 7.100 κρούσματα την ημέρα τέλη Γενάρη»

Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, τα κρούσματα θα παρουσιάσουν νέα έξαρση και γι’ αυτό συστήνουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ακολουθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

«Νομίζω ότι η κορύφωση θα είναι νωρίτερα, γύρω στις 23 – 24 του Γενάρη με περίπου 7.500 κρούσματα, 7.100 θα έλεγα εγώ, την ημέρα», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Ο λόγος που βλέπουμε αυτήν τη διόρθωση που ανέφερα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ενημέρωση του κοινού, φορούν μάσκες, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει διασπορά και άλλαξε η συμπεριφορά. Θέλουμε να γλιτώσουμε τη διασπορά. Το να έρθει νωρίτερα σημαίνει ότι δε θα έχει μεγάλη διάρκεια ως κύμα. Αυτό μας διευκολύνει και σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσήσεις και για τους θανάτους».

«Η αποκλιμάκωση φαίνεται να είναι λίγο αργή», συμπληρώνει ο ίδιος, εξαιτίας της χειμερινής περιόδου που διανύουμε η οποία ευνοεί τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, αλλά και λόγω της συννοσηρότητας που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό.

«Θα πάμε σίγουρα σε αποκλιμάκωση και αυτό είναι το σημαντικό».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή