ΚΟΣΜΟΣ

Roy Calne: Πέθανε στα 93 του ο «πατέρας» της μεταμόσχευσης ήπατος στην Ευρώπη

O σερ Roy Calne
O σερ Roy Calne
ΑΡ

Ο Roy Calne, πρωτοπόρος της μεταμόσχευσης οργάνων που ηγήθηκε της πρώτης εγχείρησης μεταμόσχευσης ήπατος στην Ευρώπη το 1968, πέθανε σε ηλικία 93 ετών

Ο καθηγητής σερ Roy Calne, ο πρωτοπόρος χειρουργός που ηγήθηκε μιας ομάδας που πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ευρώπη, πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Στις 2 Μαΐου του 1968 πραγματοποίησε την ιστορική επέμβαση στο νοσοκομείο Addenbrooke στο Cambridge, ένα χρόνο μετά την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος στις ΗΠΑ.

Το 1978 έγινε ο πρώτος γιατρός που χρησιμοποίησε ανοσοκατασταλτικό, το οποίο βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό στη μείωση της απόρριψης οργάνων. Ο Calne πραγματοποίησε μια σειρά από χειρουργικές «παγκόσμιες πρωτιές» και η εργασία του στις μεταμοσχεύσεις ήπατος πρόσφερε σε χιλιάδες άτομα με ηπατική νόσο τελικού σταδίου μια φυσιολογική ζωή, ανέφερε η Βασιλική Εταιρεία.

Η οικογένειά του είπε ότι πέθανε στο Κέμπριτζ αργά το βράδυ του Σαββάτου. Ο γιος του Ράσελ είπε στο BBC ότι ήταν «ένα απίστευτος πατέρας». «Ήταν ένας καταπληκτικός χαρακτήρας, ένας ελαφρώς εκκεντρικός και υπέροχος πατέρας έξι παιδιών», είπε. «Ήμασταν όλοι πολύ, πολύ περήφανοι για αυτόν για όλα όσα έχει πετύχει και κάνει, και εμείς έχουμε ζήσει υπέροχες στιγμές λόγω των διακρίσεών του».

Σε συνεντεύξεις του, ο Calne είπε ότι, εκείνη την εποχή, δεν θεωρούσε τη μεταμόσχευση ορόσημο. Η επέμβαση σε μια 46χρονη γυναίκα με καρκίνο του ήπατος θεωρήθηκε ότι ήταν μόνο «ένα βήμα» στην ανάπτυξη μεταμοσχεύσεων, είχε δηλώσει το 2018. Παρά την επιτυχημένη επέμβαση, η ασθενής πέθανε δύο μήνες αργότερα από φλεγμονή των πνευμόνων.

Ερωτηθείς εάν είχε αναγνωρίσει τη σημασία της διαδικασίας, ο Calne είπε: «Δεν το βλέπαμε καθόλου έτσι. Το αντιμετωπίζαμε ένα βήμα τη φορά. Θα μπορούσαμε να κάνουμε την επέμβαση, λειτουργεί ΄όμως η ανοσοκαταστολή; Μπορούσαμε να αποτρέψουμε τη μόλυνση του ασθενούς όταν είναι σε αυτή την κακή κατάσταση;»

Το ίδρυμα NHS των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Κέμπριτζ είπε ότι ο Sir Roy ήταν καθηγητής χειρουργικής από το 1965 έως το 1998, πραγματοποιώντας την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στο Κέμπριτζ το 1965 και την πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ευρώπη τρία χρόνια αργότερα.

Τον Ιούλιο του 2020, η Angela Dunn πιστεύεται ότι ήταν η μακροβιότερη ασθενής που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού στον κόσμο, έχοντας φτάσει τα 74 χρόνια. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον Calne κατά την 50ή επέτειο της επέμβασης, προσθέτοντας ότι πριν από την επέμβαση στα 20 της δεν περίμενε να ζήσει μέχρι τα 30 της χρόνια.

Το νοσοκομείο του Άντενμπρουκ βάφτισε τη μονάδα ειδικών μεταμοσχεύσεων με το όνομα του γιατρού, τιμώντας τις «πρωτιές του στον κόσμο» και τοποθέτησε μια πλάκα στην είσοδο. Εκείνη την εποχή, ο καθηγητής Chris Watson είπε οτι ο Calne έβαλε το «Cambridge στον χάρτη ως διεθνές κέντρο αριστείας».

Το 2021 ήταν το μοναδικό κέντρο μεταμοσχεύσεων που πραγματοποίησε όλες τις μεταμοσχεύσεις κοιλιακών οργάνων, με περισσότερες από 350 να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.