ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Το ΣΑ του ΟΗΕ απαιτεί να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Χούτι

Ερυθρά Θάλασσα: Το ΣΑ του ΟΗΕ απαιτεί να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Χούτι
AP Photo

Το κείμενο που καταρτίστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εγκρίνει τη δράση του διεθνούς συνασπισμού στην Ερυθρά Θάλασσα που δημιούργησε η Ουάσιγκτον

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απαίτησε χθες Τετάρτη να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Χούτι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των Υεμενιτών ανταρτών.

Το κείμενο, που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, υιοθετήθηκε με 11 ψήφους υπέρ και 4 αποχές. Αξιώνει οι Χούτι να «βάλουν άμεσο τέλος» στις επιθέσεις «που παρακωλύουν το διεθνές εμπόριο και υπονομεύουν τα δικαιώματα και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» καθώς και «την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Το κείμενο εμμέσως πλην σαφώς εγκρίνει τη δράση του διεθνούς συνασπισμού που δημιούργησε η Ουάσιγκτον για την προστασία των εμπορικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας. Απαιτεί ακόμη οι Χούτι να αφήσουν ελεύθερο το Galaxy Leader, πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων που διαχειρίζεται ιαπωνική εταιρεία και συνδέεται με ισραηλινό επιχειρηματία, και το 25μελές πλήρωμά του, στα χέρια των Υεμενιτών ανταρτών από τη 19η Νοεμβρίου.