ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: «Χρυσή» κληρονόμος χαρίζει 25 εκατ. ευρώ - «Αν δεν μπορούν οι πολιτικοί, θα το κάνω εγώ»

Αυστρία: «Χρυσή» κληρονόμος χαρίζει 25 εκατ. ευρώ - «Αν δεν μπορούν οι πολιτικοί, θα το κάνω εγώ»

Αυστρία: «Χρυσή» κληρονόμος αποφάσισε να χαρίσει περιουσία ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, με τη βοήθεια μίας ομάδας πολιτών που θα επιλ

Μια Αυστρο-Γερμανίδα κληρονόμος δημιουργεί μια ομάδα πολιτών για να αποφασίσει πώς θα χαρίσει μεγάλο μέρος της περιουσίας που κληρονόμησε από τη γιαγιά της. Η 31χρονη Μαρλέν Ένγκελχορν η οποία ζει στη Βιέννη, ζητάει από 50 Αυστριακούς να καθορίσουν πώς θα αναδιανεμηθούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ της κληρονομιάς της.

«Έχω κληρονομήσει μια περιουσία, άρα και δύναμη, χωρίς να έχω κάνει τίποτα γι' αυτήν», είπε. «Και το κράτος δεν θέλει καν φόρους σε αυτό». Η Αυστρία κατάργησε τον φόρο κληρονομιάς το 2008, μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιβάλλουν φόρο κληρονομιάς, ή θανάτου. Η ίδια πιστεύει ότι αυτό είναι άδικο.

Είναι απόγονος του Φρίντριχ Ένγκελχορν, του ιδρυτή της γερμανικής χημικής και φαρμακευτικής εταιρείας, BASF, και κληρονόμησε εκατομμύρια όταν πέθανε η γιαγιά της τον Σεπτέμβριο του 2022. Η περιουσία της γιαγιάς της Tραουντλ Ένγκελχορν-Βεκιάτο υπολογίστηκε από το αμερικανικό περιοδικό Forbes σε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ και ακόμη και πριν πεθάνει, η εγγονή της είχε δηλώσει ότι ήθελε να μοιράσει περίπου το 90% της κληρονομιάς της.

Την Τετάρτη, 10.000 προσκλήσεις που στοχεύουν τυχαία επιλεγμένους Αυστριακούς πολίτες άρχισαν να φτάνουν σε γραμματοκιβώτια στην Αυστρία. Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στην πρωτοβουλία γνωστή ως «Καλό Συμβούλιο για την Αναδιανομή» (Good Council for Redistribution) μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά. Από αυτό το αρχικό δείγμα των 10.000 Αυστριακών που είναι όλοι ηλικίας άνω των 16 ετών, θα επιλεγούν 50 άτομα, με 15 αναπληρωματικά μέλη για κάθε ενδεχόμενο.

«Αν οι πολιτικοί δεν κάνουν τη δουλειά τους και δεν αναδιανέμουν, τότε πρέπει να αναδιανείμω τον πλούτο μου η ίδια», εξήγησε στη δήλωσή της. «Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και πληρώνουν φόρους για κάθε ευρώ που κερδίζουν από την εργασία. Το βλέπω αυτό ως αποτυχία της πολιτικής, και αν η πολιτική αποτυγχάνει, τότε οι πολίτες πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι ίδιοι»

Τον Μάιο του 2022, η Mαρλέν ένωσε τη φωνή της με αρκετούς εκατομμυριούχους στο Νταβός ζητώντας μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων. Ο Κριστόφ Χόφινγκερ, διευθύνων δύμβουλος του Ινστιτούτου Foresight που υποστηρίζει την πρωτοβουλία, είπε ότι το συμβούλιο για την αναδιανομή των χρημάτων της κληρονόμου θα αποτελείται από 50 άτομα «από όλες τις ηλικιακές ομάδες, πολιτείες, κοινωνικές τάξεις και υπόβαθρα».

Η ομάδα θα κληθεί να «συνεισφέρει τις ιδέες της προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού λύσεις προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου», είπε. Θα λάβουν μέρος σε μια σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Σάλτσμπουργκ με ακαδημαϊκούς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.

H Ένγκελχορν στο Νταβός

Οι διοργανωτές λένε ότι οι συναντήσεις θα είναι χωρίς εμπόδια, με παιδική φροντίδα και διερμηνείς διαθέσιμους εάν χρειαστεί. Τα έξοδα του ταξιδίου θα καλυφθούν και οι συμμετέχοντες θα λάβουν 1.200 ευρώ για κάθε σαββατοκύριακο που θα λάβουν μέρος. Η «χρυσή κληρονόμος» πιστεύει ότι οι συζητήσεις τους θα είναι μια «υπηρεσία στη δημοκρατία» και γι' αυτό θα πρέπει να αποζημιωθούν κατάλληλα για αυτό.

«Δεν έχω κανένα δικαίωμα βέτο», είπε: «Θέτω τα περιουσιακά μου στοιχεία στη διάθεση αυτών των 50 ανθρώπων και τους εμπιστεύομαι». Εάν δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια «ευρέως υποστηριζόμενη» απόφαση για το τι θα κάνουν με τα χρήματα, τότε τα χρήματα θα επιστρέψουν στην κα Ένγκελχορν.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς ποιο ποσοστό της κληρονομιάς της παραχωρείται, αν και το 2021 είπε ότι ήθελε να μοιράσει τουλάχιστον το 90% της επειδή δεν είχε κάνει τίποτα για να το κερδίσει και απλώς ήταν τυχερή σε μια «λοταρία γέννησης». Η ομάδα της δεν έχει επιβεβαιώσει πόσα χρήματα συγκρατεί, αν και είπε ότι διατηρούσε κάποιο είδος χρηματοοικονομικού αποθέματος.

Δεκαέξι χρόνια μετά την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς από την Αυστρία, η ρύθμιση παραμένει αμφιλεγόμενη και ένα μεγάλο πολιτικό κόμμα, οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες, θέλουν να αποκατασταθεί. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέας Μπάμπλερ είπε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ORF ότι ήθελε να αποτελέσει κεντρική προϋπόθεση για πιθανές διαπραγματεύσεις συνασπισμού, μετά τις επόμενες γενικές εκλογές στην Αυστρία, οι οποίες θα διεξαχθούν αργότερα φέτος.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είναι επί του παρόντος ο ανώτερος εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας με τους Πράσινους, απέρριψε την πρότασή του. Ο γενικός γραμματέας του, Κρίστιαν Στόκερ, είπε ότι ενώ ο κ. Μπάμπλερ ήθελε «να επιβαρύνει περαιτέρω τους ανθρώπους στη χώρα μας με την έκκλησή του για φόρο περιουσίας και κληρονομιάς, το Λαϊκό Κόμμα παρέχει ανακούφιση. Απορρίπτουμε τους νέους φόρους· οι άνθρωποι πρέπει να έχουν περισσότερους καθαρά έσοδα»

Πηγή: ΒΒc