ΚΟΣΜΟΣ

Εντοπίστηκε το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά του ιρανικού νησιού Κεσμ

Εντοπίστηκε το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά του ιρανικού νησιού Κεσμ

Την είδηση έκανε γνωστή η υπηρεσία TankerTrackers.com μέσω της πλατφόρμας Χ. 

Ένα ακόμα βήμα έγινε, ώστε να τελειώσει το θρίλερ με το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, που βρίσκεται από την Πέμπτη σε ομηρία από το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν. Όπως έγινε γνωστό από την υπηρεσία TankerTrackers.com με ανάρτησή της στο Χ, το υπό σημαία των Νησιών Μάρσαλ εντοπίστηκε ανατολικά του ιρανικού νησιού Κεσμ.

Το Ιράν ακινητοποίησε το St Nikolas, το οποίο ήταν φορτωμένο με ιρακινό αργό πετρέλαιο με προορισμό την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάσχεση πέρυσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ίδιο σκάφος του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε τότε, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Βίντεο από την επιχείρηση κατά την οποία δυνάμεις του Ιράν κατέλαβαν το πρωί της Πέμπτης το δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν έδωσε στην δημοσιότητα η ιρανική τηλεόραση. Στο βίντεο φαίνονται ένοπλοι να προσγειώνονται με ελικόπτερα πάνω στο πλοίο και να το καταλαμβάνουν.

«Το ελληνόκτητο, ασφαλισμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο πλοίο, φορτωμένο με 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρακινό αργό πετρέλαιο, εντοπίσθηκε σήμερα ανατολικά του Νησιού Κεσμ του Ιράν. Το AIS (αυτόματο σύστημα αναγνώρισης πλοίων) είναι εκτός λειτουργίας», ανέφερε σε καταχώρισή της η TankerTrackers.

Οι ΗΠΑ είχαν συλλάβει το πλοίο σε μια επιχείρηση για την επιβολή κυρώσεων όταν έφερε το όνομα Suez Rajan. Το Ιράν είχε προειδοποιήσει πως η ενέργεια αυτή δεν θα έμενε αναπάντητη.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars είχε μεταδώσει την Πέμπτη ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού στην οποία αναφερόταν ότι το δεξαμενόπλοιο St Nikolas βρισκόταν καθ’ οδόν προς ιρανικά λιμάνια.

Το Reuters σημειώνει πως η κατάληψη του St Nikolas συμπίπτει με εβδομάδες επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης με στόχο τις οδούς της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.