ΚΟΣΜΟΣ

Bερολίνο: Νέο θρίλερ κατασκοπίας υπέρ της Ρωσίας

police
Photo: AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Βερολίνο άρχισε η δίκη των δύο κατηγορουμένων, εκ των οποίων ο ένας εμφανίζεται λαλίστατο

Στην αίθουσα 145α του Εφετείου του Βερολίνου τα όσα διαδραματίζονται στη δίκη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας θυμίζουν κινηματογραφικό θρίλερ, όπως αναφέρει η DW

Γίνεται λόγος για συναντήσεις με συνεργάτες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) σε ένα γήπεδο, για κοινές επισκέψεις σε καζίνα και οίκους ανοχής, για φωτογραφίσεις απορρήτων εγγράφων και βιαστικά ταξίδια στη Μόσχα, για απειλές Ρώσων πρακτόρων και υποσχέσεις για επικερδείς συναλλαγές στην Αφρική. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία από τις πιο πολύκροτες δίκες κατασκοπίας στη Γερμανία.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εδώ και έναν μήνα δικάζονται στο Βερολίνο ο 32χρονος Άρτουρ Ε. και ο 53χρονος Κάρστεν Λ. για «εθνική προδοσία».

Κατηγορούνται ότι το 2022, στη διάρκεια του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, είχαν αποκαλύψει κρατικά μυστικά στη Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών (FSB), έναντι αμοιβής εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο Άρτουρ Ε. λέει ότι γνώρισε τον Κάρστεν Λ. τον Μάιο του 2021 σε ένα γήπεδο στο Βάιλχαϊμ της Βαυαρίας, την εποχή που ο τελευταίος υπηρετούσε στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND. Η διαφορά ανάμεσα στους δύο είναι ότι, ενώ ο Κάρστεν Λ. παραμένει σιωπηλός και απλώς παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην αίθουσα του Εφετείου, ο Άρτουρ Ε. φαίνεται λαλίστατος. Έχει ήδη διηγηθεί στον ανακριτή τη δική του εκδοχή της ιστορίας και τώρα την επαναλαμβάνει στο δικαστήριο.