ΚΟΣΜΟΣ

H Δανία υποδέχεται τον νέο βασιλιά της - Κοσμοσυρροή για τη «λιτή» τελετή ενθρόνισης

H Δανία υποδέχεται τον νέο βασιλιά της - Κοσμοσυρροή για τη «λιτή» τελετή ενθρόνισης

Η τελετή ενθρόνισης του νέου βασιλιά της Δανίας δεν θα έχει καμία σχέση σε λαμπρότητα με αυτή του Καρόλου της Βρετανίας

Οι Δανοί άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας στην Κοπεγχάγη νωρίς την Κυριακή για να δουν τη βασίλισσα Μαργαρίτα Β', τη μακροβιότερη μονάρχη της να μεταβιβάζει τον θρόνο της στον γιο της και μέχρι πρότινος διάδοχο, Φρέντερικ

Η Μαργαρίτα αιφνιδίασε το έθνος των σχεδόν 6 εκατομμυρίων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν ανακοίνωσε την απόφασή της να παραιτηθεί μετά από 52 χρόνια ως βασίλισσα, και έγινε η πρώτη Δανή μονάρχης σε σχεδόν 900 χρόνια που παραιτήθηκε οικειοθελώς από τον θρόνο.

Άνθρωποι από όλη τη Δανία συρρέουν στην πρωτεύουσα σε ένδειξη της τεράστιας δημοτικότητας που απολαμβάνει η μοναρχία.

Δεν θα υπάρξει στέψη όπως στη Βρετανία, αλλά η ίδια η διαδοχή θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 13:00 GMT, τη στιγμή που η Μαργαρίτα υπογράφει τη δήλωση της παραίτησής της.

Αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στο κοινοβούλιο, όπου θα συμμετάσχουν η κυβέρνηση, ο Φρέντερικ και ο μεγαλύτερος γιος του Κρίστιαν, 18 ετών και νέος διάδοχος του θρόνου.

Περίπου μία ώρα αργότερα, η Δανή πρωθυπουργός θα ανακηρύξει τον νέο βασιλιά στο μπαλκόνι του κοινοβουλίου και ο Φρέντερικ θα δώσει μια σύντομη ομιλία, πριν ο νέος βασιλιάς και η σύζυγός του οδηγήσουν με την άμαξα πίσω στο παλάτι.

Το συγκρότημα Amalienborg, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1750, βρίσκεται στο κέντρο της Κοπεγχάγης και αποτελείται από τέσσερα παλάτια χτισμένα γύρω από μια οκταγωνική αυλή. Είναι το σπίτι τόσο της απερχόμενης βασίλισσας, όσο και του νέου βασιλεύοντος ζεύγους.

Η Μαργαρίτα, η οποία στο παρελθόν είχε πει ότι θα παραμείνει στο θρόνο για μια ζωή, δεν έδωσε ακριβή λόγο για την απόφασή της να παραιτηθεί, αλλά είπε ότι μια σοβαρή επέμβαση στην πλάτη που υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους την έκανε να σκεφτεί το μέλλον της.

Το νέο βασιλικό ζεύγος της Δανίας θα πάρει τον θρόνο σε μια περίοδο τεράστιας δημόσιας υποστήριξης και ενθουσιασμού για τη μοναρχία. Η πιο πρόσφατη έρευνα που έγινε μετά την ανακοίνωση της βασίλισσας ότι θα παραιτηθεί έδειξε ότι το 82% των Δανών αναμένουν ότι ο Φρέντερικ θα τα πάει καλά ή πολύ καλά στον νέο του ρόλο, ενώ το 86% είπε το ίδιο για τη Μαίρη.