ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η «μαύρη Δευτέρα» του Σολτς - 10.000 αγρότες με τρακτέρ στο κέντρο του Βερολίνου

Τρακτέρ στην Πύλη του Βραδεμβούργου
Τρακτέρ στην Πύλη του Βραδεμβούργου
φωτό αρχείου (ΑΡ)

Γερμανία: Χιλιάδες αγρότες αναμένονται γύρω από την Πύλη του Βραδεμβούργου σήμερα (15/1) σε μια μαζική αντικυβερνητική διαμαρτυρία με την οποία κορυφώνεται μία εβδομάδα κινητοποιήσεων. «Στριμωγμένη» η κυβέρνηση Σολτς ζητάει διαπραγματεύσεις με τους διαδηλωτές

Οι Γερμανοί αγρότες αναμένεται να γεμίσουν σήμερα (15/1) τους δρόμους γύρω από την Πύλη του Βραδεμβούργου σε μια μαζική διαμαρτυρία για να ζητήσουν επανεξέταση των σχεδίων για υψηλότερους φόρους στις γεωργικές δραστηριότητες.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να προσελκύσουν 3.000 τρακτέρ, 2.000 φορτηγά και 10.000 ανθρώπους από όλη τη χώρα και θα «κλείσουν» μια εβδομάδα εθνικής αναταραχής που έχει ασκήσει τεράστια πίεση στον συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς καθώς παλεύει με ένα χάος στον προϋπολογισμό και μία αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σχεδιάζει να απευθυνθεί στους διαδηλωτές και οι ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) έχουν προσκαλέσει τους ηγέτες των διαδηλώσεων για συνομιλίες. Οι αρχές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο εκτεταμένων προβλημάτων στην κυκλοφορία.

Μεγάλα μπλόκα έχουν σημειωθεί σε πόλεις από τα ανατολικά προς τα δυτικά, συμπεριλαμβανομένου του Αμβούργου, της Κολωνίας, της Βρέμης, της Νυρεμβέργης και του Μονάχου, με χιλιάδες τρακτέρ σε κάθε διαμαρτυρία. Οι εικόνες έδειχναν συνοδεία τρακτέρ και φορτηγών, μερικά με πανό διαμαρτυρίας, να κλείνουν τους γερμανικούς δρόμους από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Ένωση Αγροτών Γερμανίας βρίσκεται σε «εβδομάδα δράσης» από την προηγούμενη Δευτέρα, με συγκεντρώσεις και μπλόκα σε όλη τη χώρα, ενώ περίπου 700 τρακτέρ και αγροτικά φορτηγά είναι εδώ και μία εβδομάδα σταθμευμένα μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου. Από χθες βράδυ τα τρακτέρ καταφθάνουν στην πρωτεύουσα, για να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο, με βασικό αίτημα την ακύρωση της απόφασης για την κατάργηση του επιδοτούμενου αγροτικού πετρελαίου.

«Θα αποδεχθούμε την πρόσκληση του κυβερνητικού συνασπισμού, έστω και αν έρχεται πολύ αργά. Ο συμβιβασμός όμως που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι συνεπάγεται τον αργό θάνατο του κλάδου», δήλωσε ο Μάρκους Ντέξλερ, εκπρόσωπος της Βαυαρικής Αγροτικής Ένωσης, αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για σταδιακή και όχι συνολική κατάργηση της επιδότησης.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική επειδή δεν έχει έως τώρα συναντηθεί με τους αγρότες, άφησε ελάχιστες ελπίδες για περαιτέρω παραχωρήσεις, καθώς στο εβδομαδιαίο μήνυμά του δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί «καλό συμβιβασμό», και οτι «οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να μένουν σε ισχύ επ' αόριστον»

Η κυβέρνησή του έχει ήδη κάνει απροσδόκητες αλλαγές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, τροποποιώντας ορισμένες από τις προγραμματισμένες περικοπές των επιδοτήσεων στις 4 Ιανουαρίου. Οι αγρότες λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό και ζητούν ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Το γερμανικό συντηρητικό κόμμα AfD έχει κάνει όλο και περισσότερο αισθητή την παρουσία του στις διαδηλώσεις αυτής της εβδομάδας. Μερικά από τα τρακτέρ έχουν στολιστεί με αφίσες του AfD, που έγραφαν «Πρώτα οι αγρότες μας» και «Η Γερμανία χρειάζεται νέες εκλογές».