ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Βίντεο της Χαμάς ισχυρίζεται ότι δείχνει νεκρούς ομήρους 100 μέρες μετά την έναρξη του πολέμου

O Iτάι Σβίρσκι
O Iτάι Σβίρσκι

Πόλεμος του Ισραήλ: Νέο βίντεο της Χαμάς ισχυρίζεται ότι δείχνει νεκρούς ομήρους

Η Χαμάς δημοσίευσε ένα νέο βίντεο που φέρεται να δείχνει τα πτώματα δύο Ισραηλινών ομήρων, με τα μέλη της οργάνωσης να υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Το στιγμιότυπο δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα αφότου η Χαμάς δημοσίευσε ένα άλλο βίντεο με τους ομήρους όταν ήταν ζωντανοί, προειδοποιώντας όμως ότι θα μπορούσαν να πεθάνουν εάν το Ισραήλ συνεχίσει τους βομβαρδισμούς του.

Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι σκοτώθηκαν από επιδρομές, με τον υπουργό Άμυνας να κατηγορεί τη Χαμάς για «ψυχολογική κακοποίηση». Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα δείχνει μια γυναίκα που ονομάζεται Nόα Αργκαμάνι, να μιλάει υπό πίεση και να λέει ότι δύο άνδρες με τους οποίους ήταν μαζί σε αιχμαλωσία, σκοτώθηκαν. Λέει ότι οι άνδρες - ένας από τους οποίους αναγνωρίστηκε ως Iτάι Σβίρκσι, 38 ετών σκοτώθηκαν από «τα δικά μας πλήγματα των IDF», αναφερόμενη στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

Πρόσθεσε ότι θάφτηκαν κάτω από ερείπια μετά τα χτυπήματα, αλλά ότι οι μαχητές της Χαμάς «κατάφεραν να μου σώσουν τη ζωή». Δεν ήταν σαφές πότε τραβήχτηκε το βίντεο. Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος των IDF Ντανιέλ Χαγκάρι είπε ότι οι όμηροι δεν σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις. «Αυτό είναι ένα ψέμα της Χαμάς», είπε σε δήλωσή του. «Το κτήριο όπου κρατούνταν δεν ήταν στόχος».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπε: «Η Χαμάς σφυροκοπείται άγρια από τις ισραηλινές δυνάμεις, αυτό που τους μένει είναι να επιτεθούν στα ευαίσθητα νεύρα της ισραηλινής κοινωνίας μέσω της ψυχολογικής κακοποίησης των μελών της (ισραηλινής) οικογένειας». Επέμεινε επίσης ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική πίεση παραμένει ζωτικής σημασίας. «Μας μιλάνε μόνο όταν θέλουν κάτι», είπε. «Τη στιγμή που θα τους δώσουμε κατάπαυση του πυρός χωρίς τίμημα, δεν θα μας μιλήσουν».

H Nόα Αργκαμάνι

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς την Κυριακή έδειχνε την κυρία Αργκαμάνι, 26 ετών, μαζί με τους δύο άνδρες όταν ήταν ζωντανοί. Προτρέπει την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει την επίθεσή της και να βοηθήσει στην απελευθέρωσή τους. Αυτό το βίντεο τελειώνει με τη λεζάντα: «Αύριο (Δευτέρα) θα σας ενημερώσουμε για την τύχη τους.»

Η Αργκαμάνι, ο Σβίρσκι και ο τρίτος όμηρος που αναφέρεται στα βίντεο είναι μεταξύ των 240 ανθρώπων που συνελήφθησαν από μέλη της Χαμάς σε μια σειρά επιδρομών της οργάνωαης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 1.300 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν επίσης σε αυτές τις επιθέσεις, ενώ περίπου 132 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Οι επιδρομές προκάλεσαν τον έντονο βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 24.000 ανθρώποι μέχρι στιγμής να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι το 85% του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί.