ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στα «μαλακά» ο γιος του Σομαλού προέδρου για το θανατηφόρο τροχαίο - Πρόστιμο 900 δολάρια

Τουρκία: Στα «μαλακά» ο γιος του Σομαλού προέδρου για το θανατηφόρο τροχαίο - Πρόστιμο 900 δολάρια

Η δικαστική απόφαση για τον γιο του Σομαλού Προέδρου έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις τόσο από την οικογένεια του θύματος, όσο και από την Ένωση Δικαιωμάτων Ταχυμεταφορεών που την χαρακτηρίζουν προκλητική

Ένοχο έκρινε τουρκικό δικαστήριο τον γιο του Σομαλού Προέδρου για το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα μοτοσικλετιστή που προκάλεσε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Μοχάμεντ Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ, είχε χτυπήσει με το διπλωματικό όχημα μηχανάκι που οδηγούσε κούριερ, τραυματίζοντάς θανάσιμα τον 38χρονο οδηγό.

Ο Μοχάμεντ ωστόσο διέφυγε του εντάλματος σύλληψης και εγκατέλειψε την Τουρκία, ενώ δεν ήταν παρών στη δίκη. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης των 2,5 ετών που επιβλήθηκε στον υπαίτιο ήταν εξαγοράσιμη για 27.300 τουρκικές λίρες (περίπου $900), ενώ παράλληλα του αφαιρέθηκε για έξι μήνες η άδεια οδήγησης.

Ο Μοχάμεντ Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ φέρεται να έχει καταθέσει στις αρχές, ενώ ανακλήθηκαν το ένταλμα σύλληψης και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Στην απολογία του, ισχυρίστηκε ότι δεν επρόκειτο περί αμέλειας, αφού το δίκυκλο σταμάτησε ξαφνικά και η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.

Εντούτοις, η έκθεση της αστυνομίας αναφέρει ότι ο Γκοσέρ, πατέρας 2 παιδιών, δεν παραβίασε κάποιο οδικό κανόνα και την κύρια ευθύνη φέρει ο οδηγός του αυτοκινήτου.

Ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο πατέρας του άτυχου νέου θα ασκήσει έφεση σε αυτήν την προκλητική απόφαση, ενώ η οργισμένη ανακοίνωση της Ένωσης Δικαιωμάτων Ταχυμεταφορέων αναφέρει ότι «δεν μπορεί η ζωή ενός κούριερ μοτοσυκλετιστή να κοστίζει 27.000 λίρες όταν η άλλη πλευρά φέρει κυρίως την ευθύνη. Είναι αυτή δικαιοσύνη;»

Πηγές: ΕΡΤ, Al Jazeera, DHA