ΚΟΣΜΟΣ

Ρήγμα στο Ισραήλ: Διχασμένη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τη συνέχιση του πολέμου

Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας
Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας
ΑΡ

Βαθαίνει το ρήγμα στο εσωτερικό του Ισραήλ. Η επόμενη ημέρα του πολέμου στη Γάζα διχάζει ανώτατους Ισραηλινούς αξιωματούχους 

Ο Γκαντί Άιζενκοτ που συμμετέχει στο συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ, αμφισβήτησε τη στρατηγική για την απελευθέρωση ομήρων την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας Μπένιαμιν Νετανιάχου, απέρριψε τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσει την επίθεσή του στη Γάζα.

Μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που εξακολουθούν να κρατούν οι ισλαμιστές μαχητές στη Γάζα και οι ισχυρισμοί ότι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν με άλλα μέσα διαδίδουν «ψευδαισθήσεις», δήλωσε ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και μέλος του κόμματος «Εθνική Ενότητα», του Μπένι Γκαντζ, στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις για την πορεία του πολέμου.

Τα σχόλια του Άιζενκοτ ήταν το τελευταίο σημάδι διαφωνίας μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών σχετικά με την πορεία της επίθεσης του Ισραήλ στη Χαμάς, που έχει μπει πλέον στον τέταρτο μήνα της.

Πυροδοτούμενη από μια άνευ προηγουμένου επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και συνέλαβε 250 ομήρους, η ισραηλινή επίθεση έχει ισοπεδώσει μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Το Ισραήλ έχει πει ότι περισσότεροι από 130 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, αλλά δεν πιστεύεται ότι είναι όλοι ζωντανοί.

Η επίθεση του Ισραήλ, μια από τις πιο θανατηφόρες και πιο καταστροφικές στρατιωτικές εκστρατείες στην πρόσφατη ιστορία, έχει σκοτώσει σχεδόν 25.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, και εκτόπισε περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της περιοχής.

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς δήλωσε την Παρασκευή ότι 142 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 278 τραυματίστηκαν την προηγούμενη ημέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τις 7 Οκτωβρίου σε 24.762, ενώ ο α συνολικός αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 62.108.

Το Ισραήλ έχει επίσης διακόψει όλες τις προμήθειες στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και καυσίμων. Αρκετές δεκάδες φορτηγά με κρίσιμα εφόδια εισέρχονται τώρα στην περιοχή κάθε μέρα, μόνο ένα κλάσμα του προπολεμικού όγκου των περίπου 500 φορτηγών. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει ότι πρέπει να παραδοθεί περισσότερη βοήθεια. Το μπλακ άουτ στις επικοινωνίες εμποδίζει τον συντονισμό των παραδόσεων βοήθειας και των προσπαθειών διάσωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν προσφέρει ισχυρή στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη στην εκστρατεία, αλλά καλούν όλο και πιο συχνά το Ισραήλ να περιορίσει την επίθεσή του και να λάβει μέτρα για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους μετά τον πόλεμο — μια πρόταση που ο Νετανιάχου έχει απορρίψει κατηγορηματικά.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο την Πέμπτη, επανέλαβε τη μακροχρόνια αντίθεσή του στη λύση δύο κρατών, υποστηρίζοντας ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα γίνει σημείο εκτόξευσης επιθέσεων στο Ισραήλ. Το Ισραήλ «πρέπει να έχει έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την επικράτεια δυτικά του ποταμού Ιορδάνη», είπε προσθέτοντας: «Αυτό συγκρούεται με την ιδέα της κυριαρχίας. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως;»

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Μπλίνκεν είπε ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία του Ισραήλ, την ενοποίηση των μετριοπαθών αραβικών χωρών και την απομόνωση του απόλυτου εχθρού του Ισραήλ, του Ιράν. Είπε ότι χωρίς μονοπάτι προς ένα παλαιστινιακό κράτος, το Ισραήλ δεν θα «αποκτήσει πραγματική ασφάλεια».

Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι το βασίλειο είναι έτοιμο να δημιουργήσει πλήρεις σχέσεις με το Ισραήλ ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας. «Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω της ειρήνης για τους Παλαιστινίους, μέσω ενός παλαιστινιακού κράτους», είπε.

Ένας εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή» χωρίς παλαιστινιακό κράτος. Ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπαν ότι οι μάχες θα συνεχιστούν μέχρι να συντριβεί η Χαμάς και υποστηρίζουν ότι μόνο η στρατιωτική δράση μπορεί να κερδίσει την απελευθέρωση των ομήρων.