ΚΟΣΜΟΣ

«Πάγωσαν» οι ΗΠΑ: Πάνω από 80 οι νεκροί από το πολικό ψύχος - Χωρίς νερό, ρεύμα χιλιάδες πολίτες

Πολικό ψύχος πλήττει τις ΗΠΑ
Πολικό ψύχος πλήττει τις ΗΠΑ
ΑΡ

Δεκάδες νεκρούς έχει αφήσει πίσω το πολικό ψύχος που πλήττει εδώ και μία εβδομάδα τις Ηνωμένες Πολιτείες

Δεκάδες νεκρούς έχει αφήσει πίσω το αρκτικό ψύχος που πλήττει εδώ και μία εβδομάδα τις Ηνωμένες Πολιτείες, με το CBS Νews να κάνει λόγο για τουλάχιστον 83 θανάτους που προκλήθηκαν κατά κύριο λόγο από υποθερμία η τροχαία ατυχήματα.

Ένα τεράστιο τμήμα των ΗΠΑ βιώνει συνθήκες πολικού ψύχους, από τη Μοντάνα μέχρι την κεντρική Φλόριντα. Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα σκληρές στις μεσοδυτικές πολιτείες. Οι αρχές του Τενεσί έχει επιβεβαιώσει 19 θανάτους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, ενώ οι αξιωματούχοι του Όρεγκον επιβεβαίωσαν 16, συμπεριλαμβανομένων τριών ενηλίκων που πέθαναν όταν ένα δέντρο έπεσε στο αυτοκίνητό τους. Ένα μωρό που βρισκόταν στο όχημα επέζησε, ανέφερε προηγουμένως το CBS News.

Περισσότεροι θάνατοι αναφέρθηκαν σε Ιλινόις, Πενσυλβάνια, Μισισιπή, Ουάσιγκτον, Κεντάκι, Ουισκόνσιν, Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ μεταξύ άλλων, ενώ πολλές πολιτείες προειδοποίησαν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους δρόμους κατά τη διάρκεια του παγετού. Οι αξιωματούχοι του Μισισιπή είπαν στους κατοίκους του «να προσέχουν τον πάγο στους δρόμους και να οδηγούν μόνο εάν είναι απόλυτα απαραίτητο».

Η κακοκαιρία συνεχίστηκε αυτό το Σαββατοκύριακο. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν τσουχτερό κρύο πολύ κάτω απο τα συνηθισμένα επίπεδα και το ανατολικό μισό της χώρας πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μερικές από τις πιο κρύες καιρικές συνθήκες της σεζόν με τις επικίνδυνες ριπές ανέμου και τις προειδοποιήσεις για παγετό να εκτείνονται μέχρι τη Βόρεια Φλόριντα.

Οι συνθήκες χιονιού και παγετού αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναφέρουν οι μετεωρολόγοι. Ο αέρας της Αρκτικής θα συνδυαστεί με την υγρασία από τον Κόλπο για να δημιουργήσει ένα «παγωμένο χάος» από την Οκλαχόμα μέχρι το Ιλινόις. «Τα ταξίδια θα είναι δύσκολα τη Δευτέρα», δήλωσε το Σάββατο η Μόλι ΜακΚόλουμ, μετεωρολόγος του The Weather Channel.

Στο Μέμφις έσπασαν πολλές σωλήνες με αποτέλεσμα η πίεση του νερού να μειωθεί και να διακοπεί μέρος της υδροδότησης σε όλη την πόλη. Ανησυχώντας για πιθανή μόλυνση, η εταιρεία Memphis Light, Gas & Water προέτρεψε τους περισσότερους από 400.000 πελάτες της να βράσουν νερό για να πιουν ή να βουρτσίσουν τα δόντια ή να χρησιμοποιήσουν εμφιαλωμένα μπουκάλια το Σάββατο, καθώς τα συνεργεία εργάζονταν όλο το εικοσιτετράωρο για να κάνουν επισκευές.

«Η παραγωγή και η επεξεργασία του νερού μας λειτουργεί καλά», ανέφερε η εταιρεία σε ένα email. «Δεν μπορούμε να δώσουμε εκτιμήσεις για την αποκατάσταση μέχρι να εντοπιστούν όλες οι διαρροές». Η υπηρεσία κοινής ωφελείας είπε ότι περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι προσφέρθηκαν εθελοντικά το Σάββατο για να εντοπίσουν διακοπές και οι κάτοικοι κλήθηκαν να αναφέρουν διαρροές στο δρόμο και σε σπίτια.