ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Αφγανιστάν: Αεροσκάφος που μετέφερε ασθενείς στη Μόσχα συνετρίβη σε ορεινή περιοχή

Aεροπορική τραγωδία στο Αφγανιστάν
Aεροπορική τραγωδία στο Αφγανιστάν

Μία ρωσική πτήση τσάρτερ που μετέφερε έξι επιβάτες χάθηκε πάνω από το Αφγανιστάν. Το αεροπλάνο με προορισμό τη Μόσχα μετέφερε ασθενείς από την Ινδία

Μια ρωσική ναυλωμένη πτήση που μετέφερε έξι άτομα πιστεύεται ότι συνετρίβη πάνω από μία δύσβατη ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν αφού εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης της αεροπορίας.

Οι ρωσικές αεροπορικές αρχές επιβεβαίωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι το αεροσκάφος που χάθηκε ήταν ναυλωμένη πτήση ασθενοφόρου που ταξίδευε από την Πατάγια της Ταϊλάνδης προς την Γκάγια της Ινδίας, μέσω Τασκένδης του Ουζμπεκιστάν, με τελικό προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Zhukovsky στη Μόσχα.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν τέσσερα μέλη πληρώματος και δύο επιβάτες. Το αεροσκάφος «σταμάτησε να επικοινωνεί και εξαφανίστηκε από τις οθόνες ραντάρ», δήλωσαν οι ρωσικές αρχές, προσθέτοντας ότι το αεροσκάφος ήταν συνιδιοκτησία της Athletic Group LLC και ενός ιδιώτη.

Γαλλικής κατασκευής με την υπογραφή του ομίλου Dassault, το Falcon κατασκευάστηκε το 1978, ανέφερε η δήλωση. Η ανακοίνωση της ρωσικής αεροπορίας συμπίπτει με αναφορές από το βόρειο Αφγανιστάν, όπου η αστυνομία στην επαρχία Μπανταχσάν δήλωσε ότι ένα αεροσκάφος συνετρίβη αργά το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της επαρχιακής αστυνομίας.

Το αεροπορικό δυστύχημα αναφέρθηκε σε μια απομακρυσμένη περιοχή κοντά στo Ζεμπάκ της oρεινής περιοχής, Ζαμπιχουλάχ Αμίρι, δήλωσε εκπρόσωπος της αφγανικής αστυνομίας της επαρχίας. Μία ομάδα είχε σταλεί στο σημείο της συντριβής, αλλά μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από 12 ώρες για να φτάσει, καθώς ήταν μια απομακρυσμένη περιοχή πάνω από 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της επαρχίας, Φαιζαμπάντ.

Η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Ινδίας δήλωσε ότι το περιστατικό αφορούσε ένα αεροπορικό δυστύχημα που δεν ήταν ούτε προγραμματισμένη εμπορική πτήση ούτε ινδικό ναυλωμένο αεροσκάφος εν μέσω αναφορών ότι επρόκειτο για ινδικό αεροπλάνο. Οι ινδικές αρχές δήλωσαν ότι το αεροσκάφος Falcon που συνετρίβη ήταν ένα ασθενοφόρο που πετούσε από την Ταϊλάνδη στη Μόσχα και έκανε στάση στο αεροδρόμιο Gaya στο Μπιχάρ για ανεφοδιασμό.

Οι λεπτομέρειες για τα αίτια της συντριβής ή τα θύματα δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Μια ξεχωριστή δήλωση του εκπρόσωπου του υπουργείου Πληροφοριών και Πολιτισμού των Ταλιμπάν, ανέφερε οτι το αεροπλάνο ως «ανήκει σε μαροκινή εταιρεία». Οι ινδοί αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας περιέγραψαν παρομοίως το αεροσκάφος ως νηολογημένο στο Μαρόκο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί κάτι τέτοιο.

Οι αρχές απέδωσαν τη συντριβή σε ένα «πρόβλημα κινητήρα», χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν ως επί το πλείστον απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021.

Όσοι διασχίζουν για λίγο τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν περνούν βιαστικά για λίγα λεπτά περνώντας πάνω από τον αραιοκατοικημένο διάδρομο Wakhan στην επαρχία Μπανταχσάν, τη στενή λωρίδα που εκτείνεται ανατολικά μεταξύ Τατζικιστάν και Πακιστάν πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους.