ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Έκρηξη σε τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αγία Πετρούπολη - Μεγάλη πυρκαγιά

Έκρηξη σε σταθμό αερίου στην Αγία Πετρούπολη
Έκρηξη σε σταθμό αερίου στην Αγία Πετρούπολη

Έκρηξη σημειώθηκε σε τερματικό σταθμό εξαγωγής φυσικού αερίου κοντά στην πόλη της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Έκρηξη σημειώθηκε σε τερματικό σταθμό εξαγωγής φυσικού αερίου κοντά στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η έκρηξη προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το οποίο πρόσθεσε οτι η φωτιά έχει περιοριστεί και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έγιναν γνωστά, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι είχαν δει drones στην περιοχή. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν χρησιμοποιήσει drones στην τρέχουσα σύγκρουση. Η Ουκρανία συνήθως δεν παραδέχεται τέτοιες επιθέσεις. Η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, αλλά έχει σημειώσει μικρή πρόοδο τους τελευταίους μήνες.

Την Κυριακή, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Αλεξέι Κουλεμζίν, δήμαρχος της πόλης. Το Κίεβο επίσης δεν σχολίασε αυτή την επίθεση. Αναφερόμενος στην έκρηξη της Κυριακής κοντά στην Αγία Πετρούπολη, ο περιφερειακός κυβερνήτης Αλεξάντερ Ντροζντένκο είπε ότι υπάρχει «καθεστώς υψηλού συναγερμού» μετά το περιστατικό στον τερματικό σταθμό της εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Novatek

Η Novatek ανακοίνωσε αργότερα ότι οι εργασίες στον τερματικό σταθμό είχαν διακοπεί και είπε ότι η φωτιά ήταν αποτέλεσμα «εξωτερικής επιρροής», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Shot επικαλείται κατοίκους της περιοχής να λένε ότι άκουσαν ένα drone που ακολουθήθηκε από πολλές εκρήξεις στο Ust-Luga, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Εσθονία. Η Fontanka, ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα την Αγία Πετρούπολη, είπε ότι τουλάχιστον δύο drones εντοπίστηκαν να πετούν προς την πόλη πριν ξεσπάσει η φωτιά.

Ανέφερε ότι υπήρχαν τρία μεγάλα διεθνή τάνκερ κοντά στη φωτιά, αν και δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Το BBC δεν έχει επαληθεύσει τις λεπτομέρειες για το τι συνέβη και δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από Ουκρανούς αξιωματούχους.Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης ότι κατέρριψε τρία ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή Σμολένσκ, κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, το βράδυ του Σαββάτου.