ΚΟΣΜΟΣ

Αμπχαζία: Περισσότεροι από 4.000 πίνακες της Εθνικής Πινακοθήκης χάθηκαν στις φλόγες

Αμπχαζία: Περισσότεροι από 4.000 πίνακες της Εθνικής Πινακοθήκης χάθηκαν στις φλόγες

300 από τα έργα που καταστράφηκαν ανήκαν στον καλλιτέχνη και σκηνογράφο, Αλεξάντερ Τσάτσμπα-Σερβασίτζε

Πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αμπχαζία, αποσχισθείσας περιοχής της Γεωργίας που ελέγχεται από τη Ρωσία κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη τη συλλογή έργων τέχνης της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, η φωτιά οφείλεται πιθανόν σε βραχυκύκλωμα που εξαπλώθηκε γρήγορα σε κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα, το οποίο είχε ξύλινη δομή. Από αυτήν, χάθηκαν περισσότεροι από 4.000 πίνακες της Εθνικής Πινακοθήκης.

Μάλιστα, 300 από τα έργα που καταστράφηκαν ανήκαν στον γνωστό καλλιτέχνη και σκηνογράφο, Αλεξάντερ Τσάτσμπα-Σερβασίτζε, ενός από τους πρώτους στην Αμπχαζία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συλλογή έργων τέχνης είχε επιβιώσει από τον εμφύλιο πόλεμο της Αμπχαζίας με τη Γεωργία τη δεκαετία του 1990, αναφέρει το BBC.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι σχολίασε ότι η πυρκαγιά ήταν «τραγωδία για όλους μας» και πρόσθεσε: «Λυπάμαι γι' αυτό που αποτελεί άμεση συνέπεια της παραμέλησης της πολιτιστικής ταυτότητας τόσο από την de facto ηγεσία όσο και από τους Ρώσους κατακτητές».

Η Ρωσία αναμένεται να στείλει ειδικούς στο Σουχούμι για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των 150 πινάκων που διασώθηκαν από τη φωτιά.