ΚΟΣΜΟΣ

Υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ: Να μεταφερθούν σε τεχνητό νησί στη Μεσόγειο οι Παλαιστίνιοι

Υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ: Να μεταφερθούν σε τεχνητό νησί στη Μεσόγειο οι Παλαιστίνιοι
Getty Images

Η πρόταση του Κατζ για τους Παλαιστίνιους έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με κάποιους να μιλούν ακόμα και για τεχνητό... Αλκατράζ

Την δημιουργία ενός τεχνητού νησιού στη Μεσόγειο και την μεταφορά των Παλαιστινίων εκεί από τη Λωρίδα της Γάζας φέρεται να πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Η πρόταση αυτή έρχεται από τον υπουργό ως... λύση για τη Λωρίδα της Γάζας, με τον διωγμό των Παλαιστινίων από εκεί. Φυσικά έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν ακόμα και για τεχνητό Αλκατράζ.

Να σημειωθεί πως από τις πρώτες εβδομάδες των επιχειρήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Γάζα, είχε διαρρεύσει στον Ισραηλινό Τύπο σχέδιο που φερόταν να απεργάζεται η κυβέρνηση Νετανιάχου, για τον διωγμό των Παλαιστινίων από τον θύλακα.

Στην πλατφόρμα Χ μάλιστα έχει γίνει viral ένα βίντεο, το οποίο δείχνει τι ακριβώς προτείνει το Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ πάντως, σύμφωνα με τους Times of Israel διαψεύδει το δημοσίευμα που θέλει τον Κατζ να πρότεινε την δημιουργία τεχνητού νησιού. «Ο υπουργός δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο», δήλωσε πηγή του υπουργείου. Ο Κατζ παρουσίασε ωστόσο στους υπουργούς ένα σχέδιο για να χτιστεί ένα λιμάνι στη Γάζα πάνω σε ένα τεχνητό νησί, προκειμένου να ελέγχονται οι εισαγωγές αγαθών.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι δήλωσε ότι περιμένει από τους ομολόγους του να καταδικάσουν «τη δήλωση που έκανε ο Νετανιάχου για απόρριψη της λύσης δύο κρατών», καθώς και ότι αναμένει από τους Ευρωαπίους να ξεκινήσουν να σκέφτονται τις κυρώσεις σε βάρος του και όλων όσοι «καταστρέφουν τις ευκαιρίες για λύση δύο κρατών και ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει έκκληση για εκεχειρία, καθώς «δεν μπορούσε να ζητήσουμε τίποτα λιγότερο».

«Κάθε μέρα που διστάζουμε, αθώοι άνθρωποι σκοτώνονται» και κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, είναι απαράδεκτο», όπως είπε.