ΚΟΣΜΟΣ

Ηνωμένες Πολιτείες: Το Ναυτικό διαψεύδει ότι οι Χούθι έπληξαν στρατιωτικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν

Ηνωμένες Πολιτείες: Το Ναυτικό διαψεύδει ότι οι Χούθι έπληξαν στρατιωτικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν
marinetraffic.com

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των Χούθι περί πλήγματος σε αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν.

Οι Χούθι της Υεμένης υποστήριξαν ότι σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον του αμερικανικού στρατιωτικού φορτηγού πλοίου Ocean Jazz στον Κόλπο του Άντεν, διά στόματος του εκπροσώπου του κινήματος της Υεμένης, Γιαχία Σαρέα.

Αυτός ο ισχυρισμός διαψεύθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, με το διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Naval Forces Central Command ή NAVCENT) να υπογραμμίζει ότι «η αναφορά των –υποστηριζόμενων από το Ιράν– τρομοκρατών Χούθι περί δήθεν επιτυχούς επίθεσης εναντίον του πλοίου Ocean Jazz είναι απολύτως ψευδής. H NAVCENT διατήρησε επικοινωνία με το Ocean Jazz καθ’ όλη τη διάρκεια της ασφαλούς διέλευσης του πλοίου».

Αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον οποίο επικοινώνησε νωρίτερα το AFP, χαρακτήρισε ως «ψευδείς» τις πληροφορίες. Για «προπαγάνδα» των Χούθι έκανε λόγο αξιωματούχος του Πενταγώνου, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox News.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρία, υπογράμμισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah ότι «τα αντίποινα στις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτα και ότι οιαδήποτε νέα επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Οι –υποστηριζόμενοι από το Ιράν– αντάρτες επανέλαβαν ότι δεν θα επιτρέπουν σε «πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ» τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα «έως ότου επιτευχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και αρθεί η πολιορκία της» από τον ισραηλινό στρατό.

Τις προηγούμενες ημέρες, Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία «εξαπέλυσαν» πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων των Χούθι στην Υεμένη, επιδιώκοντας να περιορίσουν την απειλή που αντιπροσωπεύουν οι –υποστηριζόμενοι από το Ιράν– αντάρτες για τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Σχετικές ειδήσεις