ΚΟΣΜΟΣ

H περιπέτεια του «Μπενίτο»: Η καμηλοπάρδαλη που ταξιδεύει για να βρει τον...έρωτα - «Σε αγαπάμε!»

Ο Μπενίτο, η καμηλοπάρδαλη
Ο Μπενίτο, η καμηλοπάρδαλη

Μία μοναχική καμηλοπάρδαλη, ο Μπενίτο ξεκίνησε ένα ταξίδι 40 ωρών από το βόρειο Μεξικό προς το κέντρο, αναζητώντας την αγάπη και τη ζεστασιά στο νέο του σπίτι.

Ο Μπενίτο, μία μοναχική καμηλοπάρδαλη ξεκίνησε ένα 40ωρο οδικό ταξίδι από το βόρειο Μεξικό προς το νέο του σπίτι στο νότο, αναζητώντας ένα πιο ήπιο κλίμα και γιατί όχι και μία....σύντροφο. Το ζώο που είναι 4 ετών ταξιδεύει σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κοντέινερ, στο πίσω μέρος ενός φορτηγού που έχει ύψος 16 μέτρων αλλά μπορεί να χαμηλώσει για να μπορεί να περνάει κάτω από γέφυρες.

Μια εκστρατεία από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί η τετράχρονη καμηλοπάρδαλη σε ένα πάρκο ζώων στην πολιτεία Πουέμπλα στο κεντρικό Μεξικό, όπου θα ενωθεί με άλλες καμηλοπαρδάλεις και θα ζήσει σε ένα πιο θερμό, κατάλληλο κλίμα.

Η...ζήλια ενός άλλου αρσενικού, ανάγκασε τον Μπενίτο να εγκαταλείψει έναν ζωολογικό κήπο στην πολιτεία Σιναλόα του Μεξικού πέρυσι και να μεταφερθεί σε ένα πάρκο κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ με θερμοκρασίες έως και 9 βαθμούς Κελσίου. Οι ειδικοί είπαν ωστόσο οτι το ζώο πρέπει να μετακομίσει σε πιο ηλιόλουστα κλίματα και πλέον κατευθύνεται σε ένα πάρκο σαφάρι περίπου 145 χλμ μακριά.

Το κεφάλι του Μπενίτο στριμώχνεται στο πάνω μέρος του «κλουβιού», αλλά ένας ειδικός μουσαμάς τον προστατεύει από το κρύο, τον άνεμο και τη βροχή. Οι ντόπιοι φώναζαν «σε αγαπάμε Μπενίτο» καθώς ξεκίνησε το ταξίδι του. Ένας κάτοικος στο Σιουδάδ Χουάρες, όπου έμενε η καμηλοπάρδαλη μέχρι πρόσφατα, είπε: «Είμαστε λίγο στενοχωρημένοι που φεύγει, αλλά μας δίνει επίσης μεγάλη χαρά… οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για αυτόν».

Το καλοκαίρι, ο Μπενίτο είχε ελάχιστη σκιά στο σπίτι του, με τις φωτογραφίες να τον δείχνουν να σκύβει για να χωρέσει κάτω από ένα μικρό θόλο. Μερικές φορές μάλιστα σχηματιζόταν πάγος στη λίμνη του περιβόλου του και υπήρχαν λίγα δέντρα για να «τσιμπάει».

Η ιστορία του είναι λίγο μοναχική. Γεννήθηκε σε έναν ζωολογικό κήπο που φιλοξενούσε άλλες δύο καμηλοπαρδάλεις που ήταν ζευγάρι, αλλά δεν μπορούσε να μείνει εκεί επειδή οι φύλακες του ζωολογικού κήπου φοβήθηκαν οτι το αρσενικό θα γινόταν κτητικό και θα μπορούσε να επιτεθεί στον νεαρό Μπενίτο. Υπάρχουν τρεις θηλυκές καμηλοπαρδάλεις στο νέο του σπίτι και ο Μπενίτο θα ζει σε έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο που μοιάζει περισσότερο με το φυσικό του περιβάλλον.

Ο Φρανκ Κάρλος Καμάτσο, που συνοδεύει την καμηλοπάρδαλη στο μακρύ ταξίδι του, είπε ότι «ο Μπενίτο τα πάει πολύ, πολύ καλά» και του έχουν δοθεί πολλές λιχουδιές ως ανταμοιβή. Άχυρο, αλφάλφα, νερό και λαχανικά είναι μέσα στο δοχείο του καθώς και εξοπλισμός ώστε οι τεχνικοί να μπορούν να μιλάνε με τον Μπενίτο καθ' οδόν.

Μια συνοδεία αστυνομικών, περιβαλλοντικών υπαλλήλων και μελών της Εθνοφρουράς Φρουράς τον συνοδεύουν. «Είναι έτοιμος να γίνει καμηλοπάρδαλη», είπε ο κ. Camacho. «Θα αναπαραχθεί σύντομα και θα συμβάλει στη διατήρηση αυτού του υπέροχου είδους».