ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Θρίαμβος σε δύο πολιτείες σερί - Ο «πανικός» των Δημοκρατικών και το όπλο Μισέλ Ομπάμα

Τραμπ: Θρίαμβος σε δύο πολιτείες σερί - Ο «πανικός» των Δημοκρατικών και το όπλο Μισέλ Ομπάμα

Με τον αέρα του νικητή, ο Ντόναλντ Τραμπ ο πρώτος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών από το 1976 που κερδίζει Άιοβα και Νιου Χαμπσάιρ, οδεύει στις επόμενες μάχες των προκριματικών. Πληθαίνουν οι φωνές στο Κόμμα υπέρ της απόσυρσης της Νίκι Χέιλι, ενώ οι Δημοκρατικοί φέρεται να αναζητούν πλάνο δράσης για να ανακόψουν τη θριαμβευτική πορεία του

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε σαρωτική νίκη στην αναμέτρηση για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στο Νιου Χάμπσαϊρ την Τρίτη (23/1), οδεύοντας θριαμβευτικά προς τη μεγάλη μάχη του Νοεμβρίου με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έστω και η μοναδική αντίπαλός του που έχει παραμείνει στην κούρσα, η πρώην πρέσβης του ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, υποσχέθηκε να παραμείνει στον αγώνα.

«Αυτή η κούρσα απέχει πολύ από το να τελειώσει», είπε στους υποστηρικτές της σε ένα μετεκλογικό πάρτι στο Κόνκορντ, προκαλώντας τον Τραμπ να συζητήσει μαζί της. «Είμαι μαχήτρια. Και μου αρέσουν οι μάχες. Και τώρα είμαστε οι τελευταίοι που στεκόμαστε δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ» Στη δική του συγκέντρωση στη Nάσουα, ο Τραμπ άνοιξε την ομιλία του αποδοκιμάζοντας τη Χέιλι, αποκαλώντας την «απατεώνισσα» και λέγοντας: «Εκφωνεί ομιλία σαν να κέρδισε. Αλλά δεν κέρδισε. Έχασε... Είχε μια πολύ άσχημη νύχτα».

Τα σχόλιά του ακολούθησαν μια σειρά θυμωμένων αναρτήσεων στην εφαρμογή του Truth Social, που την κατήγγειλαν ως «παραληρηματική». Με το 57% των αναμενόμενων ψήφων να συγκεντρώνονται, σύμφωνα με την Edison Research, ο Τραμπ είχε προβάδισμα 54,4% έναντι 43,6%. Η Χέιλι ήλπιζε ότι το μεγάλο μέρος ανεξάρτητων ψηφοφόρων της βορειοανατολικής πολιτείας θα την οδηγούσε σε μια έστω και δύσκολη νίκη.

Αντίθετα, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος Ρεπουμπλικανός που συγκέντρωσε ανταγωνιστικές ψήφους τόσο στην Αϊόβα - όπου κέρδισε με διαφορά ρεκόρ πριν από οκτώ ημέρες - όσο και στο Νιου Χάμσαϊρ από το 1976, όταν οι δύο πολιτείες εδραίωσαν την θέση τους ως οι πρώτες κάλπες των προκριματικών. Ενώ η τελική διαφορά παραμένει ασαφής, το αποτέλεσμα πιθανότατα θα ενισχύσει τις εκκλήσεις ορισμένων Ρεπουμπλικανών να εγκαταλείψει τη μάχη η Χάλεϊ, ώστε το κόμμα να μπορέσει να συγχωνευθεί πίσω από τον Τραμπ.Πριν από λίγες ημέρες, η Washington Post με τη σειρά της είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ανησυχία για την εκστρατεία του Μπάιντεν.

Η προεκλογική της εκστρατεία δεσμεύτηκε νωρίτερα την Τρίτη να προχωρήσει μέχρι την «Σούπερ Τρίτη» στις 5 Μαρτίου, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι σε 15 πολιτείες και μία επικράτεια ψηφίζουν. Η επόμενη μάχη έχει προγραμματιστεί για τις 24 Φεβρουαρίου στη Νότια Καρολίνα, όπου γεννήθηκε η Χέιλι και υπηρέτησε δύο θητείες ως κυβερνήτης. Παρά τους δεσμούς της, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι ο Τραμπ θα κερδίσει με μεγάλο προβάδισμα και στο προπύργιό της. Η ψηφοφορία της Τρίτης ήταν ο πρώτος αγώνας μεταξύ Τραμπ και Χέιλι, αφού ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, που κάποτε θεωρούνταν ο πιο υπολογίσιμος αντίπαλος του Τραμπ, αποχώρησε την Κυριακή και στήριξε Τραμπ.

Παρά τη νίκη του Τραμπ, οι αναλυτές εστιάζουν και στα πιθανά τρωτά του σημεία σε μια γενική εκλογική εκστρατεία. Αντιμετωπίζει 91 ποινικές διώξεις για μια σειρά αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών του να ανατρέψει την ήττα του το 2020 και τη διατήρηση απόρρητων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021. Έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία και ισχυρίστηκε ότι ήταν θύμα πολιτικής δίωξης.

Τι γίνεται στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών

Ο Μπάιντεν αρνήθηκε να εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών του Νιού Χάμσαϊρ, έχοντας υποστηρίξει την προσπάθεια του κόμματός του να μεταφέρει τις πρώτες προκριματικές εκλογές στην πιο ποικιλόμορφη πολιτεία της Νότιας Καρολίνας. Οι υποστηρικτές του Νιου Χάμσαϊρ μπορούσαν ακόμα να ψηφίσουν τον Μπάιντεν γράφοντας το όνομά του στο ψηφοδέλτιο, προσφέροντας ένα βαρόμετρο της πολιτικής του δύναμης. Με καταμετρημένο το 29% των εκτιμώμενων ψήφων, σύμφωνα με τον Έντισον, ο Μπάιντεν είχε 67,7 τοις εκατό, πολύ μπροστά από τον Φίλιπς στο 19,4 τοις εκατό.

«Είναι πλέον σαφές ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων. Και το μήνυμά μου στη χώρα είναι ότι το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Η δημοκρατία μας. Οι προσωπικές μας ελευθερίες - από το δικαίωμα της επιλογής έως το δικαίωμα ψήφου. Η οικονομία μας — η οποία γνώρισε την ισχυρότερη ανάκαμψη στον κόσμο από την Covid.»

Το Νιου Χάμπσαϊρ, ενώ είναι μια πολιτεία ως επί το πλείστον λευκή με μικρό πληθυσμό όπως η Αϊόβα, έχει ένα πιο μετριοπαθές εκλογικό σώμα Ρεπουμπλικανών και ένα καλύτερο ιστορικό πρόβλεψης του τελικού υποψηφίου. Η Χέιλι είχε εντείνει τις επιθέσεις της στον Τραμπ καθώς πλησίαζαν οι εκλογές, επικρίνοντας τη συγγένειά του με ηγέτες όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας.

Η Χέιλι, 52 ετών, αναφέρεται επίσης στην ηλικία του Τραμπ —είναι 77 ετών— και την πνευματική οξύτητα, επιθέσεις που έχει επίσης τακτικά εξαπολύσει στον Μπάιντεν, ο οποίος είναι 81 ετών. Στην ομιλία της την Τρίτη προειδοποίησε ότι ο Τραμπ θα έχανε ξανά από τον Μπάιντεν. «Το χειρότερα κρυμμένο μυστικό στην πολιτική είναι το πόσο άσχημα θέλουν οι Δημοκρατικοί να είναι υποψήφιοι εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ», είπε. «Γνωρίζουν ότι ο Τραμπ είναι ο μόνος Ρεπουμπλικανός στη χώρα που μπορεί να νικήσει ο Τζο Μπάιντεν»

Μέσα στο κλίμα αυτό δημοσιεύματα αναφέρουν οτι η Μισέλ Ομπάμα είναι πολύ πιθανόν να είναι υποψήφια των Δημοκρατιών. «Μισέλ Ομπάμα, η νέα μας πρόεδρος;» είναι η επίμαχη ερώτηση που θέτουν ολοένα και περισσότερα αμερικανικά Μέσα το τελευταίο διάστημα, κι ενώ η κούρσα για την απόκτηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών από τον Ντόναλντ Τραμπ έχει γίνει πιο εύκολη και οι ενστάσεις για την πορεία του Μπάιντεν έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο στους κόλπους των Δημοκρατικών.

«Ο σύζυγός της βοηθά» γράφει η New York Post σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Μισέλ να ηγηθεί των Δημοκρατικών. «Η Μισέλ Ομπάμα θα είναι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία το 2024», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ρότζερ Τζέι Στόουν Τζούνιορ, επί χρόνια σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν από λίγες ημέρες, η Washington Post είχε επίσης αναφερθεί στο γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ανησυχία για την εκστρατεία του Μπάιντεν. «Ο Ομπάμα έθεσε ερωτήματα σχετικά με την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν», ανέφερε ειδικότερα το δημοσίευμα.