ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οι κινητοποιήσεις τον αγροτών μπορεί να φτάσουν μέχρι το Παρίσι

Γαλλία: Οι κινητοποιήσεις τον αγροτών μπορεί να φτάσουν μέχρι το Παρίσι
AP

Οι «σχέσεις» μεταξύ Γαλλικής κυβέρνησης και αγροτών κρέμονται από μια κλωστή, ιδιαίτερα μετά τον θάνατο μιας κτηνοτρόφου και της κόρης της σε οδόφραγμα. 

Δύσκολη είναι η κατάσταση στη Γαλλία, με τις «σχέσεις» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες να κρέμονται από μια κλωστή. Τα πράγματα είναι έκρυθμα, ιδιαίτερα μετά τον θάνατο μιας κτηνοτρόφου και της 14χρονης κόρης της, όταν αυτοκίνητο προσέκρουσε σε οδόφραγμα που είχαν στήσει αγρότες στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Όπως καταγγέλλει το συνδικάτο Νέοι Αγρότες (Jeunes Agriculteurs) το αυτοκίνητο προσπάθησε να περάσει «με το ζόρι» από το μπλόκο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί επί τόπου η γυναίκα, λίγο αργότερα να αφήσει την τελευταία της πνοή η κόρη της, ενώ ο σύζυγός της τραυματίστηκε σοβαρά.

Το αποτέλεσμα είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών να γίνουν ακόμα πιο έντονες, ενώ αυξάνονται και οι πιέσεις προς την κυβέρνηση ώστε να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους.

Το πρωί της Τετάρτης, εκατοντάδες αγρότες με περισσότερα από 200 τρακτέρ, έκλεισαν περιφερειακό δρόμο του Μπορντό, εμποδίζοντας την κυκλοφορία.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη στα νοτιοδυτικά της χώρας με τον αποκλεισμό ενός αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος συνεχίζεται, και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Και πλέον, «απειλούν» να αποκλείσουν μέχρι και το Παρίσι. Ο πρόεδρος του συνδικάτου FNSEA, Αρνό Ρουσό, μιλώντας στο TF1, τόνισε ότι «οι ενέργειες θα αυξηθούν και πλέον οδοφράγματα μπορεί να στηθούν μέχρι και το Παρίσι». σήμερα Τετάρτη και οδοφράγματα μπορεί να στηθούν και στο Παρίσι.

Όπως αναφέρουν τα Γαλλικά μίντια, αυτές οι κινητοποιήσεις είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον νέο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος την Δευτέρα είχε συναντήσεις με το FNSEA και το συνδικάτο Νέοι Αγρότες, ενώ την Τρίτη συναντήθηκε με την Αγροτική Συνομοσπονδία και το Coordination rurale.