ΚΟΣΜΟΣ

Η απίστευτη ιστορία των διδύμων που χωρίστηκαν στη γέννα και βρέθηκαν χάρη στο ... Tik Tok

Η απίστευτη ιστορία των διδύμων που χωρίστηκαν στη γέννα και βρέθηκαν χάρη στο ... Tik Tok

Οι δίδυμες Έιμι και η Άνο μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό αλλά για πολλά χρόνια δεν γνώριζαν η μία την ύπαρξη της άλλης. 

Αμέσως μετά τη γέννησή τους απομακρύνθηκαν από τη μητέρα τους και πουλήθηκαν σε διαφορετικές οικογένειες. Χρόνια αργότερα, ανακάλυψαν η μία την άλλη τυχαία χάρη σε ένα τηλεοπτικό σόου ταλέντων και ένα βίντεο στο TikTok.

Αυτή ήταν η κορυφή του παγόβουνου στην ιστορία τους καθώς συνειδητοποίησαν ότι ήταν ανάμεσα σε χιλιάδες μωρά στη Γεωργία που εκλάπησαν από νοσοκομεία και πουλήθηκαν, ορισμένα μόλις το 2005. Τώρα θέλουν απαντήσεις.

Η Έιμι βηματίζει πάνω κάτω σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Λειψία. «Είμαι φοβισμένη, πραγματικά φοβισμένη», λέει, τρέμοντας νευρικά. «Δεν έχω κοιμηθεί όλη την εβδομάδα. Αυτή είναι η ευκαιρία μου να πάρω επιτέλους απαντήσεις για το τι μας συνέβη».

Η Άνο κάθεται σε μια πολυθρόνα και παρακολουθεί βίντεο TikTok στο τηλέφωνό της. «Αυτή είναι η γυναίκα που θα μπορούσε να μας έχει πουλήσει», λέει γουρλώνοντας τα μάτια της.

Ταξίδεψαν από τη Γεωργία στη Γερμανία και συνάντησαν τη βιολογική τους μητέρα.

Τα τελευταία δύο χρόνια χτίζουν μια εικόνα για το τι συνέβη. Καθώς ξετύλιγαν την αλήθεια, συνειδητοποίησαν ότι υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι στη Γεωργία που είχαν επίσης αφαιρεθεί από νοσοκομεία ως μωρά και πουλήθηκαν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Παρά τις επίσημες προσπάθειες να διερευνηθεί τι συνέβη, κανείς δεν έχει ακόμη λογοδοτήσει.

Η ιστορία του πως και πότε η μία ανακάλυψε την άλλη ξεκινά στα δώδεκα τους χρόνια.

Η Έιμι Κβίτια ήταν στο σπίτι της γιαγιά της και παρακολουθούσε το αγαπημένο της τηλεοπτικό πρόγραμμα Γεωργία έχεις ταλέντο. Υπήρχε ένα κορίτσι που χόρευε τζάιβ και ήταν ίδια με εκείνη.

«Όλοι τηλεφωνούσαν στη μαμά μου και ρωτούσαν: Γιατί η Έιμι χορεύει με άλλο όνομα;», λέει.

Η Έιμι το ανέφερε στην οικογένειά της αλλά η απάντηση της μητέρας της ήταν: «Όλοι έχουν έναν σωσία».

Επτά χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2021, η Έιμι δημοσίευσε στο TikTok ένα βίντεο με τον εαυτό της με μπλε μαλλιά να κάνει piercing στο φρύδι της.

Τριακόσια είκοσι χιλιόμετρα μακριά, στην Τιφλίδα, μια άλλη 19χρονη, η Άνο Σαρτάνια, έλαβε το βίντεο από έναν φίλο της. Σκέφτηκε ότι ήταν «ωραίο που μου μοιάζει».

Η Άνο προσπάθησε να εντοπίσει την κοπέλα με το τρυπημένο φρύδι στο διαδίκτυο, αλλά δεν μπορούσε να τη βρει. Μοιράστηκε το βίντεο σε μια πανεπιστημιακή ομάδα WhatsApp για να δει αν κάποιος μπορούσε να βοηθήσει. Κάποιος που γνώριζε την Έιμι είδε το μήνυμα και τους συνέδεσε στο Facebook.

Η Έιμι κατάλαβε αμέσως ότι η Άνο ήταν το κορίτσι που είχε δει πριν από τόσα χρόνια.

«Σε έψαχνα τόσο καιρό!», έστειλε μήνυμα. «Κι εγώ», απάντησε η Άνο.

Τις επόμενες ημέρες ανακάλυψαν ότι είχαν πολλά κοινά.

Γεννήθηκαν και οι δύο στο μαιευτήριο Κίρτσκι - το οποίο δεν υπάρχει πλέον - στη δυτική Γεωργία, αλλά, σύμφωνα με τα πιστοποιητικά γέννησής τους, τα γενέθλιά τους απείχαν μερικές εβδομάδες μεταξύ τους.

Δεν θα μπορούσαν να είναι αδελφές, πόσο μάλλον δίδυμες. Αλλά υπήρχαν πάρα πολλές ομοιότητες.

Κανόνισαν να συναντηθούν. «Ήταν σαν να κοίταζα σε καθρέφτη, το ίδιο ακριβώς πρόσωπο, η ίδια ακριβώς φωνή. Εγώ είμαι εκείνη και εκείνη είναι εγώ», λέει η Έιμι. Ήξερε τότε ότι ήταν δίδυμες.

Πώς ήρθε στο φως η αλήθεια

Αποφάσισαν να μιλήσουν στις οικογένειές τους και για πρώτη φορά έμαθαν την αλήθεια. Είχαν υιοθετηθεί, χωριστά, με διαφορά λίγων εβδομάδων το 2002.

Μετά από έρευνα τα δίδυμα διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία στα επίσημα πιστοποιητικά γέννησής τους, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας γέννησής τους, ήταν λάθος.

Η μητέρα της Έιμι, που δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, λέει ότι ένας φίλος της είπε ότι υπήρχε ένα ανεπιθύμητο μωρό στο τοπικό νοσοκομείο. Θα έπρεπε να πληρώσει τους γιατρούς, αλλά θα μπορούσε να το πάρει στο σπίτι της και να το μεγαλώσει ως δικό της.

Η μητέρα της Άνο είχε ακούσει την ίδια ιστορία.

Καμία από τις οικογένειες υιοθεσίας δεν γνώριζε ότι τα κορίτσια ήταν δίδυμα και παρά το γεγονός ότι πλήρωσαν πολλά χρήματα για να υιοθετήσουν τις κόρες τους, λένε ότι δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι αυτό ήταν παράνομο.

Το επόμενο ερώτημα ήταν αν οι βιολογικοί τους γονείς τις είχαν πουλήσει με σκοπό το κέρδος.

Η Έιμι βρήκε μια ομάδα στο Facebook αφιερωμένη στην επανένωση των οικογενειών της Γεωργίας με παιδιά για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι είχαν υιοθετηθεί παράνομα κατά τη γέννησή τους και μοιράστηκε την ιστορία τους.

Μια νεαρή γυναίκα από τη Γερμανία απάντησε, λέγοντας ότι η μητέρα της είχε γεννήσει δίδυμα κορίτσια το 2002 και ότι παρά το γεγονός ότι της είπαν ότι είχαν πεθάνει, τώρα είχε κάποιες αμφιβολίες.

Οι εξετάσεις DNA αποκάλυψαν ότι το κορίτσι από την ομάδα του Facebook ήταν η αδελφή τους και ζούσε με τη βιολογική τους μητέρα, την Αζά, στη Γερμανία.

Η ομάδα έχει περισσότερα από 230.000 μέλη και, μαζί με την πρόσβαση σε ιστοσελίδες DNA, έχει ανοίξει διάπλατα ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της Γεωργίας.

Η σελίδα δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Ταμούνα Μουσερίνζτε το 2021, όταν ανακάλυψε ότι ήταν υιοθετημένη.

Έχει βοηθήσει στην επανένωση εκατοντάδων οικογενειών, αλλά δεν έχει ακόμη εντοπίσει τη δική της.

Κατάφερε να φέρει στο φως μια μαύρη αγορά υιοθεσιών που εκτεινόταν σε ολόκληρη τη Γεωργία και συνεχίστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 έως το 2005.