ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οργή των αγροτών - Στήνουν μπλόκα σε όλο το Παρίσι, σε κλοιό και παραλιακό σπίτι του Μακρόν

Γαλλία: Οργή των αγροτών - Στήνουν μπλόκα σε όλο το Παρίσι, σε κλοιό και παραλιακό σπίτι του Μακρόν

Προσπαθώντας να αμβλύνουν τις εντάσεις, οι υπουργοί Οικονομικών και Γεωργίας συζήτησαν με αξιωματούχους της βιομηχανίας τροφίμων την Παρασκευή δίκαιες τιμές για τα προϊόντα - «νούμερο ένα προτεραιότητα» για τους αγρότες

Εν αναμονή των ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ για να κατευνάσει την οργή των Γάλλων αγροτών, τα τρακτέρ μπλοκάρουν αρκετούς αυτοκινητόδρομους του Παρισιού.

Ένα από τα αγροτικά συνδικάτα σχεδιάζει να στήσει 11 οδοφράγματα στους κύριους άξονες μετακινήσεων γύρω από το Παρίσι.

Την ίδια ώρα, δεκάδες τρακτέρ παρατάσσονται στην παραλία Τουκέ, στο Πα-ντε-Καλέ. Η επιλογή της πόλης δεν είναι τυχαία, καθώς εκεί διαθέτει κατοικία ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Προσπαθώντας να αμβλύνουν τις εντάσεις, οι υπουργοί Οικονομικών και Γεωργίας συζήτησαν με αξιωματούχους της βιομηχανίας τροφίμων την Παρασκευή δίκαιες τιμές για τα προϊόντα - «νούμερο ένα προτεραιότητα» για τους αγρότες που δηλώνουν ότι υποφέρουν από την προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τις τιμές καταναλωτή.

«Το κεντρικό ζήτημα είναι τα έσοδα των αγροτών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα «διπλασιάσει» την επιβολή ενός νόμου με στόχο τη διασφάλιση δίκαιων τιμών για τους αγρότες.

Ο Λεμέρ στο παρελθόν έχει περάσει μήνες πιέζοντας τους γίγαντες τροφίμων να μειώσουν τις τιμές τους μετά από μια φάση υψηλού πληθωρισμού, κερδίζοντας έτσι την οργή των αγροτών.

Ωστόσο, την Παρασκευή υποσχέθηκε να είναι «αδυσώπητος» απέναντι στους γίγαντες των εταιρειών τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ για να βοηθήσει στη διασφάλιση επαρκούς οικονομικής αποζημίωσης για τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων.

Πολλοί αγρότες στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό γεωργικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λένε ότι αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις από τους λιανοπωλητές να μειώσουν τις τιμές τους και ότι αυτό απειλεί τα προς το ζην.

Μεταξύ άλλων παραπόνων, τα αγροτικά συνδικάτα αναφέρουν επίσης έναν κρατικό φόρο στα καύσιμα, τις φθηνές εισαγωγές ξένων τροφίμων, την πρόσβαση στο νερό, την υπερβολική γραφειοκρατία και τους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Η Γαλλία έχει γίνει μάρτυρας δύο εβδομάδων διαδηλώσεων σε αγροτικές περιοχές, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Πολωνίας , έχουν επίσης δει διαδηλώσεις αγροτών που είναι οργισμένοι για τη διάβρωση του βιοτικού επιπέδου.