ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι σχέσεις Αιγύπτου - Ισραήλ λόγω Γάζας

WSJ: Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι σχέσεις Αιγύπτου - Ισραήλ λόγω Γάζας

Η Αίγυπτος είναι καχύποπτη με τα ισραηλινά σχέδια για μια μεταπολεμική Γάζα, με την κυβέρνηση στο Κάιρο να είναι «πεπεισμένη» για ένα μυστικό ισραηλινό σχέδιο απέλασης των Παλαιστινίων

Η τεταμένη σχέση μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης μετά από εβδομάδες «κλιμακούμενης ψυχρότητας» εν μέσω του πολέμου στη Γάζα αναφέρει σε δημοσίευμά της, η Wall Street Journal (WSJ).

Σύμφωνα με την έκθεση, οι δεσμοί έχουν φτάσει σε μια ύφεση που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, καθώς «η λεγόμενη ψυχρή ειρήνη έχει ψυχρανθεί περαιτέρω τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο», ανέφερε ο Ofir Winter του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS).

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει μιλήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι εδώ και εβδομάδες, με τον τελευταίο να αρνείται να δεχτεί κλήσεις από τον πρωθυπουργό, είπαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι στη WSJ.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε ότι η Αίγυπτος είναι καχύποπτη με τα ισραηλινά σχέδια για μια μεταπολεμική Γάζα, με την κυβέρνηση στο Κάιρο να είναι «πεπεισμένη» για ένα μυστικό ισραηλινό σχέδιο απέλασης των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα στη χερσόνησο του Σινά.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Jerusalem Post ανέφερε ότι το Κάιρο εξέδωσε δημόσια προειδοποίηση προς το Ισραήλ ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών κινδυνεύουν λόγω του ελέγχου των IDF μιας στενής ζώνης ασφαλείας 14 χιλιομέτρων που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων της Αιγύπτου με τη Γάζα.

«Πρέπει να τονιστεί αυστηρά ότι οποιαδήποτε ισραηλινή κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα οδηγήσει σε σοβαρή απειλή για τις σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ», δήλωσε ο επικεφαλής των Κρατικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (SIS) Ντίαα Ρασουάν .

«Η Αίγυπτος», είπε ο Ρασουάν, «είναι ικανή να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και την κυριαρχία της στη γη και τα σύνορά της και δεν θα την υποθηκεύσει στα χέρια μιας ομάδας εξτρεμιστών Ισραηλινών ηγετών που επιδιώκουν να σύρουν την περιοχή σε κατάσταση σύγκρουσης και αστάθειας. "

Ο Σίσι κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα ότι διενεργεί διαδικασίες που εμποδίζουν την είσοδο βοήθειας από το πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

«Αυτό είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο ασκούν πίεση στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων», πρόσθεσε.