ΚΟΣΜΟΣ

Chita Rivera: Πέθανε η θρυλική σταρ του Μπρόντγουεϊ - Γιατί την αποκαλούσαν «τριπλή απειλή»

Η Chita Rivera
Η Chita Rivera
ΑΡ

Η σταρ του Μπρόντγουεϊ Chita Rivera έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών

Ένα από τα πιο διάσημα αστέρια του Μπρόντγουεϊ, η Chita Rivera, πέθανε σε ηλικία 91 ετών στη Νέα Υόρκη, μετά από μία σύντομη ασθένεια, ανέφερε η κόρη της, Λίζα Μορντέντε. Η βραβευμένη με Tony διασκεδάστρια είναι γνωστή για την πετυχημένη θεατρική της καριέρα που διήρκεσε σχεδόν επτά δεκαετίες.

Μερικοί από τους πιο αξιοσημείωτους ρόλους της είναι η Anita στο West Side Story και η Rose στο Bye Bye Birdie. Γεννήθηκε το 1933 στην Ουάσιγκτον από Πορτορικανό πατέρα και μητέρα σκωτσέζικης και ιρλανδικής καταγωγής

Ξεκίνησε την καριέρα της στο Μπρόντγουεϊ τη δεκαετία του 1950, παίζοντας ρόλους σε παραγωγές όπως το Can-Can και το Mr Wonderful. Το 1957, ήταν μέρος του αρχικού καστ του West Side Story όπου έπαιξε το ρόλο της Anita - μια παράσταση που της άνοιξε το δρόμο προς το θρυλικό Μπρόντγουεϊ.

Αμέσως μετά, η Rivera ήταν υποψήφια για βραβείο Tony για την ερμηνεία της ως Ρόουζ στο μιούζικαλ Bye Bye Birdie μαζί με τον Ντικ Βαν Ντάικ. Μερικές δεκαετίες αργότερα, πρωταγωνίστησε σε έναν άλλο εμβληματικό ρόλο: έκανε την ερμηνεύτρια Velma Kelly στο Σικάγο.

Την αποκαλούσαν «τριπλή απειλή» - επειδή τραγουδούσε, χόρευε και έπαιζε σε πολλές επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ήταν πρωτοπόρος για τις Λατίνες σταρ. Η τελευταία εμφάνιση της Rivera στο Μπρόντγουεϊ ήταν το 2015, όπου έπαιξε την Claire Zachannassian στο The Visit μαζί με τον αείμνηστο Ουαλό ηθοποιό και σκηνοθέτη Roger Rees.

Συνάδελφοι και φίλοι της Ριβέρα την αποχαιρέτισαν μιλώντας για την εκθαμβωτική παρουσία της στη σκηνή και τα εξαιρετικά της επιτεύγματα. «Η ασύγκριτη Chita Rivera ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα και συναδέλφους που έχω γνωρίσει ποτέ», είπε ο ηθοποιός Jason Alexander σε μια ανάρτησή του στο X. «Έθεσε τον πήχη ψηλά με κάθε τρόπο. Θα τη λατρεύω πάντα».

Η ηθοποιός Mia Farrow την αποκάλεσε «μια αυθεντική εικόνα του Broadway». «Κανείς που είχε την τύχη να δει κάποια από τις παραστάσεις της δεν θα ξεχάσει ποτέ την εμπειρία», είπε στο X. Τα βραβεία Tony την αποκάλεσαν «θρύλο του Μπρόντγουεϊ... του οποίου η χάρη, το ταλέντο και το πάθος άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο του θεάτρου».

Το έργο της Rivera της χάρισε δύο βραβεία Tony για την καλύτερη ηθοποιό σε μιούζικαλ για το The Rink και το Kiss of the Spider Woman. Ήταν υποψήφια για άλλες οκτώ. Το 2002, ο Rivera ήταν η πρώτη Ισπανόφωνη που τιμήθηκε με τα βραβεία Kennedy Center, τα οποία απονέμονται σε καλλιτέχνες για επιτεύγματα ζωής στις τέχνες του θεάματος.

Είχε λάβει επίσης το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις ΗΠΑ, που της απονεμήθηκε από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2009 για το έργο της ως «παράγοντας αλλαγής». Το 2018, η Rivera τιμήθηκε με το βραβείο Tony. Πέρυσι δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Chita: A Memoir» η οποία έγινε best seller των New York Times.